« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 4 mjeseca
ZAŠTO?

Nobel bez Dylana

Otkako je proglašen dobitnikom prestižne nagrade 14. listopada, sve je upućivalo na to da Dylan nema volje dolaziti u Stockholm, ali je odbijao to javno priznati nekoliko tjedana

Dylan je ostao doma
Dylan je ostao doma (Arhiva)
Više o

Nobelova nagrada

,

Bob Dylan

,

Nobelova nagrada za književnost

,

dodjela nagrada

Jedan pjeva o miru, drugi ga sklapa i obojica su za to nagrađena Nobelovim nagradama. Bob Dylan, međutim, nije došao u subotu u Stockholm kako bi primio svoju nagradu za književnost, ali je zato kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos stigao u Oslo po svoje priznanje za sporazum potpisan s pobunjenicima FARC-a.

U Stockholmu, gdje se nagrade za književnost, medicinu, fiziku, kemiju i ekonomiju tradicionalno dodjeljuju 10. prosinca, službenu svečanost obilježio je Dylanov nedolazak. Prvi kantautor koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost neće doći 'pokupiti' svoje priznanje i zbog "ranije dogovorenih" obveza.

Otkako je proglašen dobitnikom prestižne nagrade 14. listopada, sve je upućivalo na to da Dylan nema volje dolaziti u Stockholm, ali je odbijao to javno priznati nekoliko tjedana. I dok je on šutio, oglasio se se jedan član Švedske akademije koja dodjeljuje nagrade i optužio ga da je "nepristojan i arogantan".

Rock legenda je konačno prekinula šutnju u novinskom intervjuu dva tjedna kasnije, kazavši da ga je "vijest o dobitku Nobela ostavila bez riječi" i da je "vrlo počašćen nagradom". Također je rekao da će "apsolutno" prisustvovati svečanoj dodjeli 10. prosinca - "ako će to ikako biti moguće".

Dva tjedna nakon toga ispalo je da to ipak nije moguće. Dylan je javio Akademiji da ima druge obveze zbog kojih neće moći doći, iako na njegovoj internetskoj stranici nije najavljen nikakav koncert.

Nekoliko drugih književnih laureata propustilo je svečanost dodjele u prošlosti zbog različitih razloga, Doris Lessing i Harold Pinter zbog lošeg zdravlja, Elfriede Jelinek zbog socijalne fobije - ali su ti slučajevi izuzeci, navodi Akademija.

Dylan (75) je prvi prvi je glazbenik koji je osvojio tu nagradu, a taj je izbor zapanjio književne krugove koji su očekivali konvencionalnijeg dobitnika.

11.12.2016. 12:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh