« Zdravlje
objavljeno prije 15 godina
MJERE OPREZA

Njemačkim maloljetnicima zabranjen solarij

S obzirom na to da godišnje u Njemačkoj 140.000 osoba oboli od raka kože parlament je osjetio potrebu reagirati restriktivno

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Njemačka

,

solarij

,

rak kože

,

zabrana solarija

Njemački parlament u petak je velikom većinom glasova odlučio kako će maloljetnim osobama ubuduće biti zabranjen posjet solarijima. Zakon su podržale sve parlamentarne stranke osim Liberalno-demokratske stranke (FDP).

Za vlasnike solarija koji se ne budu držali zakona predviđene su novčane kazne u visini do 50.000 eura. Zabrana, koja je donesena u sklopu reforme zakona o dopuštenim zračenjima, ne odnosi se na solarije u privatnim prostorijama.

"Tko prije svoje 30. godine redovito posjećuje solarije povećava opasnost od raka kože za 75 posto", stoji u priopćenju Njemačke udruge za borbu protiv raka (Deutsche Krebshilfe). Po navodima te organizacije, u Njemačkoj godišnje preko 140.000 osoba oboli od raka kože, a od toga 22.000 od melanoma, dok ih 3.000 umre od posljedica te bolesti.

Po podacima Saveznog ureda za zaštitu od štetnih zračenja u Njemačkoj je registrirano preko 5.000 komercijalnih solarija koje koristi oko 14 milijuna građana, a oko tri milijuna korisnika s posjetima solarijima je započelo u dobi između 10 i 17 godina.

Izvor: Hina

19.06.2009. 14:27:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh