« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
PREVELIK PRITISAK

Njemački predsjednik Koehler dao ostavku, otjerale ga kritike zbog Afganistana

U Njemačkoj se u proteklih nekoliko tjedana razvila žučna javna rasprava o ustavnosti i opravdanosti misije njemačke vojske u Afganistanu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Njemačka

,

Afganistan

,

ostavka

,

predsjednik

,

veleposlanstvo Berlin

Njemački predsjednik Horst Koehler podnio je ostavku na svoju dužnost, objavili su njemački elektronički mediji u ponedjeljak.

"Podnosim ostavku na dužnost predsjednika Savezne Republike Njemačke", rekao je Koehler u ponedjeljak u Berlinu, kako prenosi online izdanje Frankfurter Allgemeine Zeitunga.

Koehler je, obrazlažući svoju odluku, rekao da ostavku podnosi zbog kritika koje su u zemlji izazvale njegove izjave o misiji njemačke vojske u Afganistanu. Optužbe da je zagovarao protuustavnu misiju njemačke vojske kako bi osigurao gospodarske interese nisu ni utemeljene ni opravdane, rekao je Koheler, dodavši da su iznošene bez dužna poštovanja prema institutu predsjednika, najviše političke dužnosti u državi.

U Njemačkoj se u proteklih nekoliko tjedana razvila žučna javna rasprava o ustavnosti i opravdanosti misije njemačke vojske u Afganistanu, a predsjedniku Koehleru upućene su oštre kritike pošto je inozemne misije njemačkih vojnika dijelom opravdao i čuvanjem njemačkih gospodarskih interesa. Predsjednik gornjeg doma njemačkog parlamenta Bundesrata Jens Boehrnsen iz socijaldemokratske stranke (SPD) privremeno preuzima obnašanje dužnosti predsjednika.

Koehler je ostavku objavio u svojoj službenoj rezidenciji, dvorcu Bellevue, a uz njega je stajala supruga Eva Luise. (hina/metro-portal)

31.05.2010. 16:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh