« Svijet
objavljeno prije 14 godina
NAKON REFERENDUMA

Njemačka traži potpunu zabranu pušenja

Zagovornici uvođenja striktne zabrane pušenja zatražili su jedinstvenu regulaciju i za čitavu Njemačku

(Shutterstock)
Više o

referendum

,

Njemačka

,

zabrana pušenja

"Narod u Bavarskoj je jasno rekao svoje mišljenje i mislim da bi građani i u ostalim saveznim pokrajinama odlučili slično", rekao je u Muenchenu Sebastian Frankenberger, jedan od inicijatora referenduma na kojem se u nedjelju 61 posto glasača izjasnilo za potpunu zabranu pušenja u ugostiteljskim objektima.

Tako će u Bavarskoj 1. kolovoza stupiti na snagu zakon koji zabranjuje pušenje u ugostiteljskim objektima i to bez iznimaka. Dosad su od zabrane pušenja bili izuzeti objekti manji od 75 četvornih metara, diskoteke, objekti sa zasebnim prostorijama za pušače te šatori na narodnim slavljima poput Oktoberfesta.

U ostatku Njemačke na snazi je doduše zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima ali postoje mnoge iznimke. Tako je u većini od 16 saveznih pokrajina dopušteno pušenje u manjim kafićima i gostionicama kao i u zasebnim prostorijama.

Prva je na ishod referenduma u Bavarskoj reagirala nova socijaldemokratsko-zelena vlada u najmnogoljudnijoj saveznoj pokrajini Sjeverno Porajnje i Vestfalija koja je signalizirala da bi ukidanje izuzetaka od zabrane moglo biti uvedeno i u ovoj saveznoj pokrajini.

"Među građanima je velika većina za potpunu zabranu pušenja u ugostiteljskim objektima", rekao je predsjednik stranke Zeleni za tu saveznu pokrajinu Sven Lehmann. (hina/metro-portal)

05.07.2010. 16:56:15
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Helena Poborska
    05.07.2010. 21:01
    Uopce me ne cude zabrane pusenja. Zapravo je tih zabrana sve vise, a u cilju da nama građanima bude bolje (u prijevodu = da se osjecamo sto jadnije pred EU-administracijom)...
  2. avatar
    fantasy
    06.07.2010. 12:22
    A da zabrane ispijanje alkohola u ogromnim količinama na ovoj planeti i naročito mladima. Čitala sam da pušenje ima i nekih koristi, da obnavlja nikotinske veze u mozgu koje su jako bitne za individualno razmišljanje (tko bi to htio od vlastodržaca da narod razmišlja samostalno?). Alkohol je druga pjesma...
  3. avatar
    biba
    06.07.2010. 16:02
    problem je u tome što osoba koja puši šteti sebi i nepušačima (pasivno pušenje). nije dobro za zdravlje, a osim toga stravično smrdi. zašto bi pušači terorizirali nepušače svojom ovisnosti? da postoje kafići u kojima se puši i oni u kojima se ne puši - ok, nema problema, ali ovako... kao nepušač bez ovog zakona nemožeš nigdje sjest na kavu bez da si okružen dimom, a to nije nimalo ok.
  4. avatar
    picajzl
    07.07.2010. 08:16
    Glete ljudi, zakonodavci, pravite nam medvjeđu uslugu. Zabrana pušenja u zatvorenom prostoru ne znači ništa, ono što smeta je pušenje na otvorenom. Neka pušači slobodno puše u smrdljivim kafićima, nemam ništa protiv ako ja mogu hodati ulicom, šetati parkom, čekati tramvaj, a da mi nitko ne zagađuje život. Ovako su pušače istjerali van i sad je puno gora situacija nego prije tog idiotskog zakona.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh