« Svijet
objavljeno prije 13 godina
VOJNA OBVEZA

Njemačka nakon 55 godina ukinula vojnu obvezu

Obvezna služba zamijenit će se dobrovoljnom vojnom i civilnom službom, a Bundeswehr bi u budućnosti trebao brojati najviše 185.000 vojnika

Fotografija vijesti
Više o

Bundeswehr

,

Njemačka

Nakon 55 godina obvezne regrutacije ročnika u odsluženje vojnog roka, u Njemačkoj se danas ukida obveza služenja vojnog roka i zamjenjuje dobrovoljnom službom, kako vojnom,tako i civilnom, prenosi Hina.

"Polazim od toga da će se u godinama koje dolaze prijaviti dovoljno vojnika za ugovore na određeno vrijeme kao i dragovoljaca", rekao je njemački ministar obrane Thomas de Maiziere za dnevnik Bild od petka. On je objasnio da se za početak „novog razdoblja Bundeswehra" prijavilo 13.000 dragovoljaca.

U četvrtak su posljednji ročnici koji su služili pod vojnom obvezom, nakon šestomjesečnog služenja, napustili njemačke vojarne. Ukidanje vojne obveze je privremene naravi jer nije uneseno u Ustav. Time je instituciju vojne obveze moguće aktivirati jednostavnom većinom zastupnika u Bundestagu.

Demokršćansko-liberalna vlada Angele Merkel odluku o privremenom ukidanju vojne obveze donijala je u sklopu opsežnog programa štednje kojim ministarstvo obrane do 2014. namjerava uštedjeti 8,3 milijardi eura. Daljnji cilj je Bundeswehr učiniti manjim, fleksibilnijim i bolje pripremljenim na misije u inozemstvu.

Vojna obveza uvedena je 1955. a u 55 godina vojni rok je odlužilo preko 8 milijuna ročnika. Nova Savezna dragovoljna služba može trajati do 23 mjeseca a za službu pod oružjem ili u civilnom sektoru mogu se prijaviti i muškarci i žene. Drugi dio potrebe za kadrom Bundeswehra bit će pokriven profesionalnim vojnicima koji će potpisivati ugovore na određeno vrijeme. Bundeswehr bi ubuduće trebao brojati najviše 185.000 vojnika.

Ubuduće će i strancima koji žive u Njemačkoj biti omogućena služba u oružanim snagama.

01.07.2011. 09:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh