« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
TERORIZAM

Njemačka i dalje meta Al Kaide

Trojica uhićenih islamista planirali su terorističke napade, jedna od mogućih meta bio je i Eurosong

Zastava Al Kaide
Zastava Al Kaide (Wikipedia)
Više o

Eurosong

,

terorizam

,

teroristički napad

,

Al Qaida

,

Al-Kaida

Napadi su trebali imati "maksimalan učinak" i odnijeti što veći broj ljudskih žrtava. Kako je na izvanrednoj konferenciji za tisak u Karlsruheu danas (30.4.) priopćilo njemačko državno tužiteljstvo, trojica, u petak u Düsseldorfu i Bochumu, uhićenih muškaraca, pripremali su napade eksplozivnim napravama punjenim metalom. Naprave su trebale biti postavljene usred ljudskih masa, "najvjerojatnije tijekom neke veće javne priredbe" na području Düsseldorfa.

Planiran napad na Eurovision Song Contest?

Prema navodima Rainera Griesbauma, zamjenika glavnog njemačkog tužitelja, trenutne spoznaje njemačkih istražitelj potvrđuju da trojica uhićenih, pri čemu se radi o jednom marokanskom i dvojici njemačkih državljana iranskog i marokanskog podrijetla, pripadaju međunarodnoj terorističkoj mreži Al Kaidi. Jedan od uhićenih, marokanski državljanin Abdeladim El K. je, kako kaže Griesbaum, od "jednog visokog predstavnika" Al Kaide 2010. primio nalog za pripremu terorističkih napada u Njemačkoj. Abdeladim El K. je neko vrijeme proveo i u jednom kampu za izobrazbu Al Kaide u Afganistanu.

On se u tu svrhu od prošle godine ilegalno nalazi u Njemačkoj sa svrhom priprema napada. Prije toga Osumnjičeni su preko interneta nabavili planove za gradnju eksplozivnih sredstava kao i upute za šifriranu komunikaciju. Osumnjičeni su istodobno "intenzivno informirali" o sigurnosnim mjerama oko javnih zgrada i ustanova i u njima, posebice željezničkih kolodvora i zračnih luka. Uhićeni su istražiteljima upali u oči "zbog intenzivnih aktivnosti".

Unatoč uhićenjima vlasti ne planiraju pojačanje mjera sigurnosti na većim manifestacijama. Sredinom sljedećeg mjeseca u Düsseldorfu se održava Eurovision Song Contest na kojem se očekuju deseci tisuća posjetitelja iz Njemačke i inozemstva.

Kontakti prema Kosovu

Njemačke vlasti su u akciju krenule u trenutku kada su se osumnjičeni nalazili u "eksperimentalnoj fazi" priprema napada. Tako ni u jednom trenutku, kako je priopćeno, nije postojala opasnost od pogibelji po stanovništvo. Tijekom analize komunikacije osumnjičenih se pokazalo, kako je priopćio predsjednik Njemačkog ureda za borbu protiv kriminala, Jörg Ziercke, da su održavani kontakti s osobama u Austriji, Maroku ali i na Kosovu.

"U komunikaciji je sudjelovalo "najmanje sedam" osoba. 2007. u Sauerlandu, također u saveznoj pokrajini Sjeverno Porajnje i Vestfalija, uhićena je grupa koja je pripremala napade na američke ciljeve u Njemačkoj. Krajem prošle godine u Njemačkoj su postrožene mjere sigurnosti zbog naznaka da Al Kaida priprema napade na javne objekte.

Piše: N. Kreizer / Deutsche Welle
30.04.2011. 16:32:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh