« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
DOBRI ODNOSI

Njemačka će podupirati Hrvatsku u pregovorima za pristupanje EU

Njemačka, posebno zastupnici Bundestaga, snažno će podupirati Hrvatsku u završnoj fazi pregovora za pristupanje Europskoj uniji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Europska unija

,

Njemačka

,

pregovori

,

Hrvatska

Izjavio je to predsjednik Odbora za pitanja Europske unije njemačkog parlamenta Gunther Krichbaum, priopćeno je iz Sabora. Krichbaum se sastao s predsjednikom saborskog Odbora za vanjsku politiku i voditeljem Hrvatsko-njemačke skupine prijateljstva Franom Matušićem koji je njemačko izaslanstvo upoznao s trenutnim stanjem pristupnih pregovora.

Prema priopćenju, Matušić vjeruje da će Hrvatska uspjeti dovršiti pregovore do kraja ove godine i u 2012. postati punopravna članica EU-a te očekuje da će se zbog dobre pripremljenosti i provedenih reformi spremno suočavati s izazovima s kojima se susreću zemlje članice.

Krichbaum je ocijenio da je dinamika razvoja Hrvatske u proteklih dvadeset godina iznimna i najavio da će Njemačka, a posebno Bundestag, snažno podupirati Hrvatsku u završnoj fazi pregovora, dodaje se.

Hrvatski i njemački dužnosnici razgovarali su i o odnosima u regiji pri čemu je Matušić rekao da će Hrvatska snažno podupirati zemlje koje su na putu euro-atlantskih integracija i podsjetio da je Hrvatska ustupila prijevode acquis communautaire-a državama regije.

Članovi njemačkog Odbora pozitivno su ocijenili poboljšanje odnosa između Hrvatske i Srbije te se osvrnuli i na situaciju u BiH.

Matušić i članovi saborskog Odbora Tonino Picula i Jerko Rošin suglasili su se s njemačkim gostima da je potrebna snažna reforma BiH, ali ona mora prvenstveno poteći od njenih državljana, stoji u priopćenju Hrvatskog sabora. (hina/metro-portal)

28.04.2010. 18:32:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh