Metro-portal.hr

objavljeno 28.04.2010. 18:32:35
DOBRI ODNOSI

Njemačka će podupirati Hrvatsku u pregovorima za pristupanje EU

Njemačka, posebno zastupnici Bundestaga, snažno će podupirati Hrvatsku u završnoj fazi pregovora za pristupanje Europskoj uniji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Izjavio je to predsjednik Odbora za pitanja Europske unije njemačkog parlamenta Gunther Krichbaum, priopćeno je iz Sabora. Krichbaum se sastao s predsjednikom saborskog Odbora za vanjsku politiku i voditeljem Hrvatsko-njemačke skupine prijateljstva Franom Matušićem koji je njemačko izaslanstvo upoznao s trenutnim stanjem pristupnih pregovora.

Prema priopćenju, Matušić vjeruje da će Hrvatska uspjeti dovršiti pregovore do kraja ove godine i u 2012. postati punopravna članica EU-a te očekuje da će se zbog dobre pripremljenosti i provedenih reformi spremno suočavati s izazovima s kojima se susreću zemlje članice.

Krichbaum je ocijenio da je dinamika razvoja Hrvatske u proteklih dvadeset godina iznimna i najavio da će Njemačka, a posebno Bundestag, snažno podupirati Hrvatsku u završnoj fazi pregovora, dodaje se.

Hrvatski i njemački dužnosnici razgovarali su i o odnosima u regiji pri čemu je Matušić rekao da će Hrvatska snažno podupirati zemlje koje su na putu euro-atlantskih integracija i podsjetio da je Hrvatska ustupila prijevode acquis communautaire-a državama regije.

Članovi njemačkog Odbora pozitivno su ocijenili poboljšanje odnosa između Hrvatske i Srbije te se osvrnuli i na situaciju u BiH.

Matušić i članovi saborskog Odbora Tonino Picula i Jerko Rošin suglasili su se s njemačkim gostima da je potrebna snažna reforma BiH, ali ona mora prvenstveno poteći od njenih državljana, stoji u priopćenju Hrvatskog sabora. (hina/metro-portal)

28.04.2010. 18:32:35
http://metro-portal.hr/njemacka-ce-podupirati-hrvatsku-u-pregovorima-za-pristupanje-eu/38883/