« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SLUČAJ SREBRENICA

Nizozemci oštro odgovorili na insinuacije o homoseksualnosti u vojsci

Američke opaske su uvredljive, pogrešne i ispod časti, poručio je nizozemski premijer dok je ministarstvo obrane američke izjave nazvalo apsolutnom besmislicom

(Getty Images)
Više o

SAD

,

Nizozemska

,

Srebrenica

,

Jan Peter Balkenende

,

homoseksualnost u vojsci

,

John Sheehan

Nizozemski premijer Jan Peter Balkenende oštro je u petak kritizirao izjavu umirovljenog američkog generala da su za genocid u Srebrenici djelomice krivi i homoseksualci u nizozemskom kontingentu UN-ovih snaga, koji je 1995. bio zadužen za tu enklavu.

Pred Odborom za oružane snage Senata umirovljeni general John Sheehan izjasnio se protiv prijedloga da se u američkim oružanim snagama dopusti služenje vojnika koji priznaju homoseksualnu orijentaciju. To je obrazložio tvrdnjom da nizozemski vojnici nisu spriječili genocid u Srebrenici jer su bili oslabljeni dijelom i zato što je među njima bilo deklariranih homoseksualaca.

"Te su opaske uvredljive, skandalozne, pogrešne i ispod časti", rekao je Balkenende na konferenciji za novinare.

Prije premijera Balkenenda nizozemsko ministarstvo obrane je Sheehanove tvrdnje nazvalo "apsolutnom besmislicom", a sličnu je ocjenu iznio i nizozemski šef diplomacije Maxime Verhagen.

Nizozemski vojnici u sastavu UN-ovih snaga u Bosni i Hercegovini bili su lako naoružani i malobrojniji u odnosu na bosanske Srbe koji su u srpnju 1995. ušli u enklavu i pokoljem sedam tisuća Bošnjaka počinili najteže masovno ubojstvo u poslijeratnoj Europi.

Na izričito pitanje predsjednika senatskog odbora jesu li i nizozemski dužnosnici ocijenili da dio krivnje za pokolj leži u otvorenoj homoseksualnosti vojnika, Sheehan je odgovorio "Da. Potvrdili su. Oni su to uključili kao dio problema". (hina/metro-portal)

19.03.2010. 18:54:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh