« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
UZDRAVLJE!

Niži kvocijent inteligencije vodi u opijanje

Ljudi skloni opijanju imaju niži kvocijent inteligencije, a ta je veza najuočljivija u slučaju mlađih muškaraca, tvrdi švedsko istraživanje

Ne postajemo gluplji od cuge
Ne postajemo gluplji od cuge (Arhiva)
Više o

alkoholizam

,

alkohol

,

pijanstvo

,

opijanje

,

koeficjent inteligencije

Niži kvocijent inteligencije vodi u konzumiranje prevelikih količina alkohola, tvrde znanstvenici pobijajući tako mit da konzumiranje alkohola rezultira oštećenjem mozga i smanjenom inteligencijom.

Ranija istraživanja već su utvrdila vezu ispodprosječnog kvocijenta inteligencije i većeg unosa alkohola, a novo pokazuje da sve počinje od nižeg kvocijenta inteligencije.

Veza nižeg kvocijenta i opijanja je posebno uočljiva kod mlađih muškaraca, prema istraživajnu objavljenom u časopisu Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Drugi faktori koji utječu su imovinsko stanje, društveni status i obrazovanje, pokazuje istraživanje provedeno na 50000 mlađih švedskih muškaraca koji su obrađeni u okviru programa novačenja za vojsku.

Rezultati istraživanja koje je proveo institut Karolinska pokazuje da su najvećem riziku pojave problema vezanih uz konzumiranje alkohola izloženi ispitanici s najmanjim kvocijentom inteligencije.

Opijanje rezultira i lošijim uspjehom u školi, rizičnijim seksualnim ponašanjem, uzimanjem droga i rizicima za samoubojstvo, upozorava novo istraživanje.

24.02.2015. 09:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh