« Kultura
objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana
OSVRT

Niz manji formata ulja na platnu Petera Weisza

Cijeli njegov impresivni opus obilježen je kontinuiranim istraživanjima i motiva ali i odlika pojedinih slikarskih tehnika, uz naravno vrlo strastven pristup

Peter Weisz
Peter Weisz (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Peter Weisz

Slikar Peter Weisz suvremeni je likovni umjenik s međunarodnim ugledom, izlagač na mnogim samostalnim izložbama, autor vrlo kompleksnog opusa i danas predano radi, slika i realizira raznolike ideje i izazovne motive u vrlo jakim kolorističkim kombinacijama.

Cijeli njegov impresivni opus obilježen je kontinuiranim istraživanjima i motiva ali i odlika pojedinih slikarskih tehnika, uz naravno vrlo strastven pristup.

Nedavno je realizirao niz manjih formata platna, izvedeno u ulju, s vrlo zgusnutom motivikom, vrlo specifičnom i osebujnom simbolikom prisustva mnoštva likova koji lebde, kreću se u prostoru, kao sjećanja, kao utvare, u tragičnim zbivanjima okrutne prošlosti i nemoći čovjeka da se odupre zlu.

Žute, tanke ili deblje linije lutaju, lete po površini platna ostavljajući vidljivi trag, razdijeljujući prostor na sve manje i manje iznad zatamnjenih ploha i izoliranih bijelih ploha, sve u gibanju, u pokušaju , u izmicanju.

Slike Petera Weisza posjeduju posebnu dramatičnu notu, svako djelo nosi svoj pečat sudbine, neizbježnost i sva ulja, akrili i crteži prekriveni tugom i žalošću.

Djelo Petera Weisza posvećeno je žrtvi čovjeka, čitavih naroda u godinama bezumlja i mraka duše.

Negove su slike spomen i sjećanje na čovjeka i čovječanstvo.

Piše: Miroslav Pelikan
05.03.2024. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh