« Žene
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Nitko ne želi roditi dijete sa Downom

Pobaci se oko 85 posto beba s dijagnozom sindroma

Fotografija vijesti
Više o

Downov sindrom

,

časopis Nature

Novo objavljena studija prenatalnog otkrivanja Downovog sindroma tvrdi da se 84 posto beba kojima se dijagnosticira Downov sindrom pobaci, objavio je portal plivazdravlje.hr. Studija također navodi da je prenatalno otkrivanje Downovog sindroma bilo ‘slabo’ tijekom razdoblja promatranja, koje je trajalo od 1987. do 2004. godine.

Slaba stopa otkrivanja može značiti da su ‘lažno pozitivni’ nalazi doveli do pobačaja zdrave djece. Studiju je provodio Norveški nacionalni centar za fetalnu medicinu, a objavljena je u kolovoškom izdanju časopisa Ultrasound in Obstetrics and Gynecology.

Rezultati studije potvrdili su prethodna istraživanja koja pokazuju da su prenatalni nalazi manje točni nego se misli.

Studija je koristila podatke u kojima su svi slučajevi Downovog sindroma zabilježeni i otkriveni bilo genetskim testiranjem putem amniocenteze ili poslijeporođajnom procjenom. Studija otkriva da je prenatalno testiranje bilo vrlo netočno, navodeći da je stopa prenatalnog otkrivanja bila samo 43 posto. Rezultati studije su u skladu s drugim istraživanjima koja pokazuju da je prenatalni probir manje točan nego se prethodno mislilo.

Izvješće objavljeno u časopisu Nature pokazuje da prenatalni probir može imati neispravno dijagnosticirane genetske varijacije poput oštećenja koja mogu voditi ka selektivnim pobačajima na temelju netočnih izvješća o genetskom poremećaju. Studija koju je objavio Brian Skotko u American Journal of Obstetrics and Gynecology pokazuje kako su zdravstveni radnici skloni ponuditi pobačaj majkama nakon amniocenteze koja ukazuje na Downov sindrom.

Zamjećujući da je sada standard ponuditi trudnicama prenatalni probir za Downov sindrom, osobito ženama starijim od 35, Skotko kaže da takvo testiranje ‘ne daje sigurnu dijagnozu Downovog sindroma, nego samo vjerojatnost određenog postotka’.      (METRO)

22.08.2008. 19:29:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh