« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
PREGOVORI SE NASTAVLJAJU

Ništa od vojne intervencije u Libiji, G8 se nije dogovorio

Najbogatije zemlje svijeta okupljene u skupini G8 nisu se u Parizu uspjele dogovoriti o vojnoj intervenciji u Libiji

Više o

Libija

,

G8

,

vojna intervencija

"Zasad ih nisam uspio uvjeriti", rekao je  francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe za radio Europe 1, nakon radne večere koju je dan ranije imao s kolegama iz SAD-a, Rusije, Njemačke, Velike Britanije, Italije, Kanade i Japana, prenosi Hina. Podsjetio je da su Francuska i Velika Britanija "prednjačile" u zauzimanju za uvođenje zone zabrane letenja i za ciljane zračne udare kako bi se oslabila vojna moć Moamera Gadafija.

"Gadafi skuplja bodove", rekao je. Ne govoreći izravno o sudbini Bengazija, uporišta libijske pobune i drugog po veličini grada u zemlji, francuski ministar je priznao da međunarodna zajednica najvjerojatnije neće moći spriječiti pukovnika Gadafija da ga zauzme. "Danas za to nemamo vojnih mogućnosti budući da međunarodna zajednica nije odlučila da ih osigura", rekao je.

Ministri G8 su se dogovorili da će što prije nastaviti pregovore u UN-ovu Vijeću sigurnosti kako bi pripremili rezoluciju kojom će pojačati pritisak na libijskog čelnika, dodao je Juppe koji je spomenuo mogućnost uvođenja pomorskog embarga. Ministri G8 dogovorili su se i da će u svaku akciju za Libiju pozvati arapske i afričke zemlje. Razgovori ministara vanjskih poslova G8 trebaju se u utorak ujutro nastaviti u Parizu, a njihov se završetak očekuje rano poslijepodne.

15.03.2011. 10:38:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh