« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
NASTAVLJA SE SUĐENJE

Ništa od imuniteta, Berlusconiju će se suditi za financijsku prijevaru

Suđenje talijanskom premijeru za poreznu i financijsku prijevaru nastavit će se 28. veljače nakon što je najviši talijanski sud presudio da se premijer ne može pozivati na imunitet

Fotografija vijesti
Više o

Silvio Berlusconi

,

porezna prevara

,

imunitet

,

suđenje

Slučaj se odnosi na transakcije njegove medijske grupe Mediaset putem offshore tvrtke pod Berlusconijevim nadzorom pri čemu je dio sredstava preusmjeren u ilegalne pričuvne fondove. Berlusconi i Mediaset niječu optužbe, prenosi Hina.

Proces u slučaju Mediaset je bio zaustavljen tijekom prošle godine nakon što je parlament donio zakon koji je omogućio Berlusconiju i drugim ministrima da odbiju pojaviti se na sudu zbog zauzetosti službenim dužnostima.

Ustavni sud je, međutim, početkom ovoga mjeseca odbacio automatski imunitet i presudio da je na sucima u svakom procesu da presude može li Berlusconi izbjeći izlazak pred sud. Berlusconi se u slučaju Mediaset još nije pojavio u sudnici.

Državno tužiteljstvo optužuje Berlusconija za poreznu prijevaru zbog toga što je umjetno napuhao, kroz lažne off shore tvrtke, cijenu prava za objavljivanje američkih filmova koje je otkupljivao njegov Mediaset.

Zahvaljujući tim potezima, kompanija koju kontrolira Berlusconi uspjela je stvoriti crne fondove u inozemstvu i smanjiti svoju zaradu u Italiji kako bi platila manji porez, po optužnici. Time je navodno zaradila 470 milijuna eura.

28.01.2011. 21:43:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh