« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
DUHOVITI GADAFI

Nisam predsjednik, pa ne mogu podnijeti ostavku

Libijski čelnik izjavio je da on nije predsjednik države pa niti ne može podnijeti ostavku na svoju dužnost i ustvrdio da u Libiji nema unutarnjih problema

Fotografija vijesti
Više o

Libija

,

ostavka

,

Moamer Gadafi

"Moamer Gadafi nije predsjednik da bi mogao podnijeti ostavku, on čak nema parlament koji bi raspustio", rekao je libijski čelnik u govoru koji je prenosila državna televizija. "Libijski sustav je narodni sustav i nitko ne može ići protiv narodne vlasti... Narod je slobodan izabrati vlast koja mu odgovora", kazao je.

Po njegovim riječima, svijet ne razumije libijski sustav "izravne demokracije". Moraju progledati oni koji misle da Libijom vlada netko drugi, a ne narod, rekao je. Također je rekao da je spreman razmotriti ustavne i zakonske promjene bez nasilja.

Gadafi je odbacio nova izvješća o prosvjedima u Libiji, a za nerede je okrivio Al Kaidu i kazao da se preuveličava broj žrtava jer je u nasilju zapravo poginulo samo 150 ljudi. Po stranim procjenama, u Libiji je možda živote izgubilo oko 2000 ljudi.

"Na istoku zemlje uopće nema prosvjeda", odlučno je rekao Gadafi. "Ćelije Al Kaide napale su snage sigurnosti i uzele njihovo oružje, a drugačije vijesti su izašle u svijet s postaja i iz agencija koje nisu imale svoje novinare u Libiji", kazao je.

Govor je bio dio jedne političke proslave u Tripoliju, pa je Gadafi bio okružen ljudima koji su uzvikivali "vi ćete ostati veliki". U jednom trenutku njegov je govor prekinula žena koja je povikala: "Kako vi možete otići? Vi nećete otići, nikada nećete otići! Vi ste sve ono što je dobro!... Vi ste mač koji se ne savija!"

U nastavku je pozvao UN i NATO da istraže što se točno dogodilo u Libiji i rekao je da postoji urota u svrhu kolonizacije Libije i konfiskacije njezine nafte. Neka UN i NATO sastave "odbore za utvrđivanje činjenica" kako bi se istražilo kako je došlo do ubijanja ljudi i rekao je da vidi "urotu u svrhu kontrole libijske nafte i teritorija", rekao je.

Međutim, zaprijetio je SAD-u i NATO-u da će biti suočeni s krvavim ratom, ako uđu u Libiju. "Žele li oni da mi ponovno postanemo robovi kao što smo već biti robovi Talijana?", rekao je Gadafi. "Mi to nikada nećemo prihvatiti. Ući ćemo u krvavi rat i na tisuće Libijaca će umrijeti ako dođe SAD ili NATO", istaknuo je.

Priznao je, međutim, da je proizvodnja nafte u zemlji na najnižoj razini, ali je zato optužio strane naftne kompanije koje su napustile zemlju otkako je počeo ustanak. "Naftna polja su sigurna, luke su sigurne, ali naftne kompanije su preplašene", kazao je.

02.03.2011. 16:04:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh