« Svijet
objavljeno prije 11 godina
ŽELE POVRATAK MARKE

Nijemci sumnjičavi prema euru, vlada ga brani

U razgovoru za dnevni list Bild od ponedjeljka, njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble žestoko je branio euro

Većina Nijemaca (51,4 posto) izjasnila se za povratak njemačke marke
Većina Nijemaca (51,4 posto) izjasnila se za povratak njemačke marke (Getty Images)
Više o

Njemačka

,

euro

,

valuta

Naime, ispitivanja javnog mnijenja pokazala su da su Nijemci sve sumnjičaviji prema zajedničkoj europskoj valuti. "Te sumnje (većine Nijemaca) nisu opravdane po mom mišljenju", rekao je konzervativni ministar. "Svi bi Nijemci bili siromašniji bez eura. Na tržištu rada stanje bi bilo puno teže bez eura", dodao je Schaeuble za visokotiražni Bild, koji je često kritičan prema euru.

Po njegovim riječima, to nepovjerenje Nijemaca prema jedinstvenoj valuti jednostavno je protumačiti: "Sve što uspiju napraviti, ljudi više ne smatraju važnim. Čak i velike uspjehe brzo počnu doživljavati kao da su sami po sebi razumljivi. To je i problem s eurom".

U anketi objavljenoj ljetos, većina Nijemaca (51,4 posto) izjasnila se za povratak njemačke marke, simbola gospodarske i financijske moći poslijeratne Njemačke. Wolfgang Schaeuble je usto rekao da je zabrinut zbog mogućeg osnutka protueurske stranke: "Moramo ozbiljno shvatiti opasnost od osnivanja stranke koja bi se borila protiv eura". "Tim više moramo tumačiti ljudima da ih euro bolje štiti od globalizacijskih vihora nego što bi to mogla učiniti njemačka nacionalna valuta", rekao je. (hina/metro-portal)

05.12.2010. 20:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh