« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina
NOVA TEORIJA

Nije važno kada jedemo, nego jesmo li gladni

Jesti prije spavanja jedna je od stvari koje će nam svi prvo spomenuti kad govore o skidanju kilograma, no je li to stvarno tako?

Noćni snack ne mora biti loš
Noćni snack ne mora biti loš (Shutterstock)
Više o

hrana

,

jedenje po noći

,

noćni zalogaji

Večernji užitci u frižideru obično su strogo zabranjeni, a to nam već u djetinjstvu ne dozvoljavaju majke da bismo lakše zaspali, a nakon toga nas time tlače nutricionisti govoreći kako večer i noć nisu vrijeme za jelo.

No, našla se jedna nutricionistica koja tvrdi potpuno suprotno, Rebecca Scritchfield koja tvrdi da jesti treba kad smo gladni, pa makar to bilo i u dva ujutro i da nam to neće nabiti dodatne kilograme.

Da teorija nije objavljena na portalu od Oprah, ne bismo je niti uzeli tako ozbiljno, no kako je Oprah poznata po promicanju zdravih načina života, možda u cijeloj priči ipak ima dovoljno istine da bi vrijedilo isprobati.

Znači, kad dođete kući iz noćnog izlaska i želudac vam vrišti od gladi, trebali biste mu zadovoljiti želje i pojesti nešto, naravno, pazeći pritom da se ne radi o brzoj hrani koja je sama po sebi loša za nas.

Puno je važnije, tvrdi Scritchfield, jesmo li gladni nego kad jedemo, jer u našem tijelu se ništa posebno ne događa kad prođe, primjerice, 18 ili 20 sati, pa nema osnove za tvrdnje da će sve što nakon toga pojedemo otići u salo.

Naravno, ova se logika treba protegnuti na cijeli dan, tako da bi sve obroke trebalo podesiti prema osjećaju gladi, a ne prema umjetno diktiranom tempu hranjenja. Nije loša ideja, vrijedi isprobati!

24.05.2014. 12:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh