« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 4 mjeseca
ZAPAMTITE :)

Nije sva smrznuta hrana loša, upravo suprotno

Neki od nas vole preskočiti proces guljenja i sjeckanja povrća pa vrijeme štede kupnjom gotovoga zamrznutog proizvoda, koje, po mišljenju članova njemačke udruge za prehranu, nezasluženo ima lošu reputaciju

Svježe smrznuta hrana stvarno je dobra
Svježe smrznuta hrana stvarno je dobra (DeviantArt)
Više o

zdravlje

,

vitamini

,

smrznuta hrana

,

nutritivna vrijednost

Smrznuta hrana nema baš neku reputaciju, unatoč silnim reklamama tipa "svježe smrznuto" i sličnih, no izgleda da nas u toj priči proizvođači hrane ne varaju kao u ostalim reklamama, tvrdi njemačka udruga za prehranu.

Njemački stručnjaci ističu da je zamrznuto nasjeckano povrće često bolja opcija od svježega. "Kada govorimo o količini vitamina u povrću, u zamrznutom ih često može biti više nego u svježem", kaže Ina Bockholt iz berlinskoga Instituta za provjeru kakvoće namirnica.

Ona je objasnila da povrće zamrznuto neposredno nakon branja sadrži puno više nutritivnih svojstava i vitamina od onoga koje je danima stajalo na policama trgovina ili vaše kuhinje. 

Također, zadnja stvar koju većina zaposlenih nakon napornog dana po povratku s posla želi kada stigne kući je utrošiti sat ili dva na spravljanje kvalitetne večere, zbog čega mnogi obroke pripremaju tijekom vikenda, zamrznu ih u manje porcije i po potrebi tijekom tjedna podgriju u mikrovalnoj ili u klasičnoj pećnici. 

Što je s povrćem pakiranim u staklenkama ili u vrećicama? I ono sadrži manje količine vitamina od zamrznutoga. 

"Svježina i nutritivne vrijednosti proizvoda mogu se zadržati ako se povrće brzo duboko zamrzne na temperaturi od najmanje minus 40 Celzijevih stupnjeva", objasnila je Lea Feys iz berlinskoga Instituta za zamrznute namirnice. Nema potrebe za konzervansima ukoliko se hrana pohrani na najmanje minus 18 Celzijevih stupnjeva, kaže Feys. 

Suprotno navedenome, kupci moraju biti vrlo pažljivi ako odluče kupiti gotove zamrznute proizvode. Feys savjetuje da pozorno pročitaju deklaraciju te objašnjava: "Stotinu grama ribljih štapića sadrži prosječno samo 65 grama stvarnoga ribljeg mesa. Ostatak? Uglavnom krušne mrvice i začini." 

Kako biste bili sigurni da birate najzdraviju opciju, pročitajte podatke o nutritivnim vrijednostima na zamrznutim proizvodima poput pizze, zamrznutih prženih namirnica i mesnih umaka.

Na prvi pogled isto jelo može sadržavati potpuno različite količine masti i soli, što ovisi o tvrtki koja ih je proizvela, kaže Feys te dodaje da je najbolje odlučiti se za proizvod s najmanje štetnih sastojaka. 

Dodatna prednost kvalitetno zamrznute hrane?

Voće, povrće, meso i riba u zamrzivaču hladnjaka trajat će do godinu dana ukoliko ih se drži na optimalnoj temperaturi od minus 18 Celzijevih stupnjeva. 

Unaprijed napunite zamrzivač takvim namirnicama da biste izbjegli 'trčanje' u trgovinu u posljednji trenutak kada nemate dovoljno slobodnog vremena, savjetuje Bockholt te dodaje da se kuhana jela koja ste sami pripremili u zamrzivaču mogu čuvati prosječno tri mjeseca.

Meso i ribu pri odmrzavanju postupno odledite u hladnjaku, jer se na sobnoj temperaturi može pokvariti i ni u kojem slučaju je ne odmrzavajte u vodi u kojoj se mogu stvoriti bakterije.

S druge strane, zamrznuto povrće, poput brokule ili špinata možete odmah ubaciti u pećnicu štednjaka ili mikrovalnu pećnicu, savjetuje Bockholt.

 

04.01.2017. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh