« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
MUP:

Nije poznato tko stoji iza bombe u berlinskom veleposlanstvu

MUP od njemačke policije nije dobio obavijest o tome tko bi mogao stajati iza slanja bombe i pisma u veleposlanstvo u Berlinu

Ivo Josipović
Ivo Josipović (Goran Mehkek / CROPIX)
Više o

MUP

,

Berlin

,

Ivo Josipović

,

hrvatsko velepslanstvo

Kolege iz Njemačke poslale su MUP-u određene informacije o paketu s bombom i prijetećim pismom koji je jučer stigao u hrvatsko veleposlanstvo u Berlinu, ali se još ne zna tko bi mogao stajati iza napada, prenosi Hina priopćenje MUP-a.

"Primili smo obavijest od njemačke policije o samom događaju, no u obavijesti nije navedeno postoji li sumnja tko bi mogao stajati iza tog čina", rekao je Hini glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec.

Za tvrdnje nekih medija da je bombu poslala ekstremistička organizacija Hrvatski feniks, nazvana po pripadnicima tzv. Bugojanske skupine koja je prije 40 godina pokušala izvesti oružani prevrat protiv socijalističkog režima, rekao je kako je riječ o nagađanjima.

Dodao je da je hrvatski MUP njemačkim kolegama ponudio svaku moguću pomoć u istrazi.

Paket s ručnom bombom M 75 s upaljačem i osiguračem te prijeteće pismo hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću, zbog njegova prijateljskog odnosa sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, u hrvatsko veleposlanstvo u Berlinu stiglo je uoči ovotjednoga Josipovićeva službenog posjeta Njemačkoj.

Neki hrvatski mediji objavili su tekst prijetećeg pisma u zaglavlju kojega je stilizirani hrvatski grb s križem i oznakom HF za koji mediji pretpostavljaju da označava organizaciju Hrvatski feniks.

"Ova bombica je samo opomena predsjedniku udbaško-komunističko-antifašističko-četničkoga saveza drugu Josipoviću i njegovom prijatelju i savezniku Borisu Tadiću, četničkome vojvodi, da će se 31. ožujka ove godine navršiti 20 godina od ubojstva hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića na Plitvičkim jezerima. Zato smo odlučili našeg viteza osvetiti, i to likvidacijom 300 četnika. U toj namjeri ne može nas nitko zaustaviti", stoji, navodno, u prijetećem pismu.

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković rekao je jučer da još "nema informacija o tome tko stoji iza suludog čina" te da je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle u ime njemačkih službi zajamčio sigurnost hrvatskom veleposlanstvu i predsjedniku Josipoviću koji u srijedu putuje u trodnevni službeni posjet Njemačkoj.

18.01.2011. 12:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh