« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
OPĆI ŠTRAJK

Nigerijski prosvjednici primorali vladu da snizi cijene goriva

Kako bi prekinuli opći štrajk i masovne prosvjede nigerijska vlada odobrila je smanjenje cijene goriva za 30 posto, pa sada litra benzina košta 0,60 dolara

Fotografija vijesti
Više o

prosvjed

,

cijena goriva

,

Nigerija

,

opći štrajk

Nigerijski predsjednik Goodluck Jonathan objavio je u ponedjeljak da će cijene goriva biti snižene te su sindikati pristali prekinuti masovne prosvjede koje je vojska pokušala razbiti u ponedjeljak ujutro, javljaju agencije i dodaju da je opći štrajk, započet prošli tjedan paralizirao drugo afričko gospodarstvo, javlja Hina.

"Vlada je odobrila smanjenje cijene goriva na 97 naira (ili 0,60 dolara) po litri, što je smanjenje od oko 30 posto", najavio je predsjednik, a prenijele agencije Reuters i AFP.

S 1. siječnjem bile su ukinute subvencije za gorivo čime je cijena litre benzina sa 65 naira porasla na 150.

Nigerijski sindikati su nakon razgovora s predsjednikom objavili prekid prosvjeda u kojima je ubijeno više osoba, a 600 je ranjeno, dok su štrajkovi paralizirali drugo po snazi afričko gospodarstvo, piše Reuters.

Opći štrajk počeo je prošli tjedan i bio prekinut za vikend da bi se nastavio u ponedjeljak ujutro kao i prosvjedi. Agencija AFP prenosi da se tisuću prosvjednika okupilo u ponedjeljak ujutro kod središnjeg mjesta prosvjeda u Lagosu, a zatim su stigli naoružani vojnici kružeći kamionima i oklopnim vozilima kako bi ih rastjerali. Prošli tjedan na tom se mjestu okupljalo svakoga dana gotovo 10.000 prosvjednika.

Predsjednik Jonathan je ipak odbio potpuno odustati od plana deregulacije naftnog sektora. Subvencije su bile ukinute 1. siječnja jer su stručnjaci ocijenili da one potiču korupciju. No prosvjednici su pozvali vladu da istraži korupciju i rasipanje javnog novca. Neovisna revizija oštro kritizira državno naftno poduzeće NNPC i regulatore za gorivo zbog netransparentnog i loše upravljanja, što je ministrica za energetiku najavila istražiti.

Nigerija proizvodi 2 milijuna barela sirove nafte na dan, ali zbog desetljeća korupcije i lošeg upravljanja primorana je uvoziti gotovo svo ili barem većinu rafiniranoga goriva. Nadalje, ta afrička zemlja s najvećim brojem stanovnika raspolaže sa 7. svjetskim zalihama plina, no zbog bijedne infrastrukture proizvodi energije dovoljne za potrebe tek jednog srednjevelikog europskog grada. To znači da većina od 160 milijuna stanovnika živi bez električne struje.

16.01.2012. 12:59:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh