« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
KAKAV KAOS

Ni Tsipras nije uspio sastaviti grčku vladu

Ni drugi pokušaj sastavljanja grčke vlade nije urodio plodom, stoga će predsjednik države okušati treću sreću s Evangelosom Venizelosom, predsjednikom stranke Pasok

Više o

Grčka

,

parlamentarna kriza

,

Alexis Tsipras

,

Evangelos Venizelos

Čelnik radikalne lijeve stranke Syriza, Alexis Tsipras je objavio u srijedu navečer da odustaje od sastavljanja koalicijske vlade jer nije dobio većinu za lijevo orijentiranu vladu koja se protivi mjerama štednje, javlja Hina.

"Ne možemo ostvariti naš san o lijevo orijentiranoj vladi, nemamo većinu. U četvrtak ću predati mandat koji mi je povjerio predsjednik republike i dalje ćemo sudjelovati u procedurama koje predviđa ustav", rekao je Tsipras pred svojom parlamentarnom skupinom nakon susreta sa svim šefovima grčkih stranaka.

Zamjenik predsjednika Europske ljevice, koji se protivi mjerama štednje, Tsipras je drugim mjestom iznenadio na parlamentarnim izborima u nedjelju u Grčkoj, iza konzervativaca Nove Demokracije sa 16,7 posto glasova ili 52 zastupnika od njih 300 u grčkom parlamentu.

Kako bi osnovao lijevo orijentirani savez sastao se s čelnicima komunista KKE koji su odbili svaku suradnju sa Syrizom, kao i s Demokratskom ljevicom i drugim malim strankama poput Ekologa i Zelenih koje nisu prešle prag od 3 posto potreban za ulazak u parlament.

Nakon neuspjeha čelnika Radikalne ljevice je Evangelos Venizelos, predsjednik grčke socijalističke stranke Pasok u srijedu izjavio kako će ga predsjednik države Karolos Papulias ovlastiti za treći pokušaj uspostave koalicijske vlade.

09.05.2012. 22:49:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh