« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
POŠTIVATI GRAĐANE

Ni Josipović nije zadovoljan odlukom Ustavnog suda

Josipović kaže da bi on drugačije glasao na mjestu ustavnih sudaca te da Sabor i dalje može razmotriti uvjetno raspisivanje referenduma o ZOR-u

Ivo Josipović
Ivo Josipović (Dragan Matić/Cropix)
Više o

Ustavni sud

,

ZOR

,

Zakon o radu

,

Ivo Josipović

,

novčanica

Predsjednik Ivo Josipović danas je izjavio da će odluka Ustavnog suda da nema pretpostavki za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o radu dovesti do toga da volja građana ne bude realizirana. Da sam sudac Ustavnog suda, glasao bih drukčije, izjavio je Josipović nakon današnje sjednice Vijeća za socijalnu pravdu istaknuvši kako time ne poriče pravo sucima Ustavnog suda na njihovu odluku, jer to je njihova ustavna ovlast.

Pritom je podsjetio kako je u prethodnim fazama rasprave o referendumu o izmjenama ZOR-a predlagao neke kompromisne odluke u smislu uvjetnog raspisivanja referenduma, jer je riječ o vrlo osjetljivom pitanju za hrvatsko društvo. Radi se o pitanju oko kojega se veliki broj građana vrlo jasno opredijelio i mislim da je stvar poštivanja volje građana da se o tome donesu razumne odluke, kazao je Josipović.

Odluka Ustavnog suda ne sprječava Sabor da možda ponovno razmotri to pitanje i ideju o tzv. uvjetnom raspisivanju referenduma. Time bi se podržala politička volja građana, Sabor i sve političke stranke pokazali bi da uvažavaju volju građana, te bi se nastavio socijalni dijalog, smatra Josipović. Najavio je da će o tom pitanju razgovarati sa sindikatima, te s premijerkom Kosor i političkim strankama.

Komentirajući sindikalne najave prosvjeda protiv te odluke, kao i reakciju Ustavnog suda koji je sindikate optužio da upućuju "rušilačke poruke", Predsjednik je podsjetio kako je pravo mirnog prosvjeda zajamčeno Ustavom..

Na pitanje o mogućem političkom utjecaju na Ustavni sud, Josipović je kazao kako za to nema nikakvih dokaza te istaknuo da treba ustanoviti takav mehanizam izbora koji neće izazivati nikakvu sumnju u političku nepristranost sudaca.

Govoreći o "načinu izbora koji će reafirmirati struku a minimalizirati političke utjecaje", Josipović je podsjetio da smo donedavno imali sustav koji je "omogućavao sumnju u smislu političkog izbora", jer se odlučivalo većinom glasova u Saboru.

Sadašnje rješenje je puno bolje jer dvotrećinska većina jamči u većoj mjeri da izabrani suci uživaju podršku različitih političkih opcija, što znači da neće biti jasno politički svrstani. No, ima i drugih mehanizama za poboljšanje načina izbora sudaca, posebice u proceduri predlaganja, u načinu provjere svjetonazora i mogućih političkih veza itd.

Mislim da Hrvatska nije do kraja razvila svijest o potrebi da se na posebno kontrolirani način biraju suci Ustavnog suda, jer i građanima suci moraju izgledati politički neovisni, kako bi u njih imali povjerenje, rekao je Josipović. (hina/metro-portal)

20.10.2010. 15:26:13
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Kladionicar
    20.10.2010. 16:33
    Lopov lopova predlozi u ustavni sud....i kako ocekivati od lopova da donesu pravedni presudu...?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh