« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
NAJTEŽA KAZNA

USKOK: Ubojstvo Pukanića je najnasilniji čin u povijesti Hrvatske

USKOK za atentatore na Ivu Pukanića traži maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora, a krajnji naručitelji i dalje su nepoznati

Ivo Pukanić
Ivo Pukanić (Cropix)
Više o

USKOK

,

Ivo Pukanić

,

slučaj Pukanić

,

suđenje Pukanić

,

La Rocinhe

Zamjenik ravnatelja USKOK-a Slobodan Šašić zatražio je danas najveću zakonsku kaznu od 40 godina zatvora za optužene atentatore na Ivu Pukanića, što je, kako je kazao, bio najnasilniji čin u povijesti Hrvatske i zločin protiv novinarske riječi i demokracije.

"Počinjena su djela protiv slobode novinarske riječi, protiv demokracije i svrha kažnjavanja može se postići samo najtežom kaznom", kazao je Šašić u završnom govoru u posljednjoj fazi suđenja optuženima za atentat na suvlasnika tjednika Nacional.

Iako su krajnji naručitelji i financijeri ovog zločina imenom ostali nepoznati Šašić je ustvrdio da oni dolaze iz redova međunarodne duhanske mafije, koja "može osigurati značajna sredstva za financiranje zločinačkih organizacija". Obilježje takvih organizacija je da žele ostvariti visoke profite, a tako stečen novac ulažu uglavnom u nekretnine u tranzicijskim zemljama čime onemogućavaju njihov normalan napredak, istaknuo je tužitelj.

Dodao je da je duhanska mafija za Pukanićevo ubojstvo angažirala grupu Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, koji se u kriminalnom miljeu etablirao kao osoba za najprljavije poslove.

"Cilj duhanske mafije bio je spriječiti svako daljnje pisanje tjednika Nacional i Ive Pukanića", ustvrdio je Šašić. Najprije ga se pokušalo kupiti, a odluka o likvidaciji sazrijela je nakon Pukanićeva svjedočenja u talijanskim istragama protiv duhanske mafije. "Nadležne institucije ove zemlje moraju imati na umu da ovim optuženicima nisu iscrpljeni ljudski resursi ove zločinačke organizacije", upozorio je Šašić.

Šašić je prozvao i hrvatsko pravosuđe da je nesvjesno pomoglo optuženicima u ovom postupku, kada je, prije Pukanićeva ubojstva, pokrenulo postupak da se prvooptuženog Roberta Matanića umjesto Bugarskoj, gdje je bio optužen za niz ubojstava, izruči Hrvatskoj.

"U Hrvatskoj je pokrenut pravni put za izručenje Matanića zbog iznude, za koji zasigurno nije postojao državni nego privatni interes. Direktnom inicijativom tadašnje visoke dužnosnice pravosuđa najprije je pokrenut postupak njegove transferacije, a potom i izručenja", kazao je Šašić.

Ipak, do Matanićeva izručenja Hrvatskoj tada nije došlo jer ga je Srbija odlučila izručiti Bugarskoj gdje je bio optužen za znatno teži zločin.

Osim za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića, kao koleteralne žrtve, optuženici se terete da su eksplozijom izazvali opasnost za život drugih ljudi i prouzročili imovinsku štetu velikih razmjera. USKOK ih tereti i za organiziranje kriminalne skupine te planiranje ubojstva Hrvoja Petrača i njegovog sina Novice, koje je naručeno ranije, ali je odgađano zbog boravka prvooptuženog Roberta Matanića u srbijanskom zatvoru.

Tužitelj je ustvrdio da je optuženima za ubojstvo Ive Pukanića tijekom suđenja nedvojbeno dokazano sve što im se stavlja na teret. Suđenje se nastavlja sutra završnim govorima obrane. (hina/metro-portal)

20.10.2010. 16:28:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh