« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
PSIHOFIZIČKO ZDRAVLJE

Nezaposlene žene s invaliditetom podložnije su bolestima

Budući da žive ispod razine ostalih u društvu, nezaposlenim ženama s invaliditetom zdravlje je više ugroženo

(Shutterstock/ilustracija)
Više o

zdravlje

,

nezaposlenost

,

HZJZ

,

otvorenje izložbe

,

Blackout Classics

U Hrvatskoj je 2.678 nezaposlenih žena s invaliditetom, a nemogućnost zapošljavanja čini ih dodatno ranjivom skupinom jer žive ispod razine ostalih u društvu pa su podložnije razvoju psihofizičkih simptoma koji ugrožavaju njihovo zdravlje, pokazalo je istraživanje koje su proveli stručnjaci Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Istraživanju je trajalo godinu dana i u njemu je sudjelovalo 296 žena s invaliditetom u dobi od 19 do 65 godina, od kojih je 137 bilo zaposleno i 159 nezaposleno.

"Cilj nam je bio da znanstvenom metodom istražimo kvalitetu života tih žena, pogotovo jer se radi o mladim ženama" u dobi od 40-ak godina čija je kvaliteta života, po međunarodnoj ljestvici, ispod razine ostalih građana, rekao je voditelj projekta dr. Tomislav Benjak.

Ispitujući prioritete u životima nezaposlenih žena s invaliditetom, istraživači su, među ostalim, utvrdili kako su to zadovoljstvo obiteljskim životom, posao i prisutnost bliskih osoba, a kvalitetu života umanjuju nezaposlenost, okolina i zdravstveno stanje.

Zaposlenim ženama s invaliditetom važan je pak osjećaj pripadanja zajednici, sigurnost u vlastitu budućnost, dobar odnos s bliskim osobama i uživanje s prijateljima.

Istraživači zato zaključuju da je važno povećati broj zaposlenih žena s invaliditetom, omogućiti im prekvalifikaciju i doškolovanje, pružiti im socijalnu potporu "putem grupa za samopomoć" i omogućiti im kreativni rad.

Istraživanje bi, kako je rečeno, trebalo pridonijeti provedbi Nacionalne strategije za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom. Projekt su poduprli Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Portal Moj posao, HZJZ i Udruga za promicanje istih mogućnosti. (hina/metro-portal)

28.04.2010. 15:06:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh