« Kultura
objavljeno prije 1 mjesec
OTVORENI STUDIO

Neža Knez: Skica za film

Mehanička gibanja objekta ukazuju na njegove nadnaravne moći, o čemu su odlučila djeca: može letjeti i doći do neba, ima most da možemo ići preko poplave ili lave, ima dalekozor umjesto očiju, itd

Neža Knez
Neža Knez (Arhiva)
Više o

GMK

,

Neža Knez

Istraživanje umjetnice Neže Knez počinje od dječjih izjava koje govore o mogućnosti "mašine" koja će spasiti svijet. Nacrti te mašine su nastali u sklopu projekta 'Deus ex machina' u Ljubljani (2018.), na temelju kojih je napravila kinetički objekt i nazivala ga Deus ex machina.

Mehanička gibanja objekta ukazuju na  njegove nadnaravne moći, o čemu su odlučila djeca: može letjeti i doći do neba, ima most da možemo ići preko poplave ili lave, ima dalekozor umjesto očiju, itd.

Sve ove sposobnosti objekta su u ovom svijetu moguće, samo im je upitna svrha. Tko bi napravio mašinu koja će, po riječima djece, spasiti svijet? Zašto bi netko uopće to napravio u našem društvu, koje već slijedi neka pravila, tj ima neke ˝nadnaravne˝ moći koje znamo? I kad se ta pravila krše, kršimo ih sa drugim „nadnaravnim" moćima, iako im je svrha potpuno drugačija.

Intenzivni razgovori o budućnosti otvaraju ozbiljna pitanja o našoj sadašnjosti i djelovanju suvremenog društva. Baš one "naivno djetinjaste" prognoze i rješenja nam otvaraju pogled prema jezgri, u strukturu društva i njegovog djelovanja i strategija. Što znači jednakost i demokracija, možemo li i smjemo li biti drugačiji, ima li nada smisao, što znači vladati (biti Deus ex machina), što je pobjeda? I posljednje, kakva je naša budućnost? Dječja mašta nam iz drugog kuta otvara pogled na sadašnjost u kojoj živimo. Ali svaka gesta prikazuje svijet, i premda na prvi pogled naivna, u njoj se može sakrivati puno pitanja suvremene problematike društva.

Naslov istraživanja u GMK je Skica za film. U njemu će umjetnica, kroz radionice sa djecom (Ljubljana/Zagreb) raditi kroz razgovore i izrađivati skice i nacrte, scenoslijede, kostime i objekte, koje će kasnije koristiti u videu i instalaciji. Kroz razgovore sa djecom radit će na tekstu koji će biti korišten kao scenarij za film u kojem će glumiti odrasli. Zanima me što se događa tjekom procesa nastajanja materijala za film, igranja, propitivanja i manipuliranja s njim, te njegovim postavljanjem u različite prostore (fizičke i virtualne - za oko kamere). Uz to, paralelno će se baviti pitanjem šta znači rad, radni prostor, studio i kakve su njegove karakteristike i mogućnosti koje nam se nude u njemu.

Neža Knez rođena je u Ljubljani 1990. godine. 2014. diplomirala je kiparstvo na Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn, gdje nastavlja magistarski program pod mentorstvom profesora Jože Baršija. Za svoj rad dobila je najviše priznanje Summa Cum Laude (2017). Sudjelovala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Sloveniji i inozemstvu te je primila nekoliko nagrada, uključujući nagradu Ministarstva kulture, Grant za mobilnost (I - Portunus, Goethe Institut) Ljubljana, priznanje UL ALUO i nagradu UL ALUO za iznimnog studenta postignuća, nagrada za inovativan pristup grafičkoj umjetnosti, Prešernova studentska nagrada Sveučilišta u Ljubljani i nagrada OHO Group. Dobitnica je dvogodišnje rezidencije za mlade umjetnike u Kreativnom centru Švicarija i sudionica WHW akademije u Zagrebu. Živi i radi između Ljubljane i Zagreba.

U trenutku početka Otvorenog studija sredstva Grada Zagreba i Ministarstva kulture još uvijek nisu poznata.

Rad GMK podržava INA d.d., Zaklada Kultura nova, Erste fond solidarnosti i FFAI.

NAPOMENA:
S obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju neće biti službenog otvorenja,već ćete Otvoreni studio moći pogledati svake srijede od 16 do 20h (27.1., 3.2., 10.2. i 17.2.) uz razgovor s umjetnicom. Molimo da nam se, ako ste u mogućnosti, najavite na info@g-mk.hr.

25.01.2021. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh