Metro-portal.hr

objavljeno 25.01.2021. 16:01:00
OTVORENI STUDIO

Neža Knez: Skica za film

Mehanička gibanja objekta ukazuju na njegove nadnaravne moći, o čemu su odlučila djeca: može letjeti i doći do neba, ima most da možemo ići preko poplave ili lave, ima dalekozor umjesto očiju, itd

Neža Knez
Neža Knez (Arhiva)

Istraživanje umjetnice Neže Knez počinje od dječjih izjava koje govore o mogućnosti "mašine" koja će spasiti svijet. Nacrti te mašine su nastali u sklopu projekta 'Deus ex machina' u Ljubljani (2018.), na temelju kojih je napravila kinetički objekt i nazivala ga Deus ex machina.

Mehanička gibanja objekta ukazuju na  njegove nadnaravne moći, o čemu su odlučila djeca: može letjeti i doći do neba, ima most da možemo ići preko poplave ili lave, ima dalekozor umjesto očiju, itd.

Sve ove sposobnosti objekta su u ovom svijetu moguće, samo im je upitna svrha. Tko bi napravio mašinu koja će, po riječima djece, spasiti svijet? Zašto bi netko uopće to napravio u našem društvu, koje već slijedi neka pravila, tj ima neke ˝nadnaravne˝ moći koje znamo? I kad se ta pravila krše, kršimo ih sa drugim „nadnaravnim" moćima, iako im je svrha potpuno drugačija.

Intenzivni razgovori o budućnosti otvaraju ozbiljna pitanja o našoj sadašnjosti i djelovanju suvremenog društva. Baš one "naivno djetinjaste" prognoze i rješenja nam otvaraju pogled prema jezgri, u strukturu društva i njegovog djelovanja i strategija. Što znači jednakost i demokracija, možemo li i smjemo li biti drugačiji, ima li nada smisao, što znači vladati (biti Deus ex machina), što je pobjeda? I posljednje, kakva je naša budućnost? Dječja mašta nam iz drugog kuta otvara pogled na sadašnjost u kojoj živimo. Ali svaka gesta prikazuje svijet, i premda na prvi pogled naivna, u njoj se može sakrivati puno pitanja suvremene problematike društva.

Naslov istraživanja u GMK je Skica za film. U njemu će umjetnica, kroz radionice sa djecom (Ljubljana/Zagreb) raditi kroz razgovore i izrađivati skice i nacrte, scenoslijede, kostime i objekte, koje će kasnije koristiti u videu i instalaciji. Kroz razgovore sa djecom radit će na tekstu koji će biti korišten kao scenarij za film u kojem će glumiti odrasli. Zanima me što se događa tjekom procesa nastajanja materijala za film, igranja, propitivanja i manipuliranja s njim, te njegovim postavljanjem u različite prostore (fizičke i virtualne - za oko kamere). Uz to, paralelno će se baviti pitanjem šta znači rad, radni prostor, studio i kakve su njegove karakteristike i mogućnosti koje nam se nude u njemu.

Neža Knez rođena je u Ljubljani 1990. godine. 2014. diplomirala je kiparstvo na Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn, gdje nastavlja magistarski program pod mentorstvom profesora Jože Baršija. Za svoj rad dobila je najviše priznanje Summa Cum Laude (2017). Sudjelovala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Sloveniji i inozemstvu te je primila nekoliko nagrada, uključujući nagradu Ministarstva kulture, Grant za mobilnost (I - Portunus, Goethe Institut) Ljubljana, priznanje UL ALUO i nagradu UL ALUO za iznimnog studenta postignuća, nagrada za inovativan pristup grafičkoj umjetnosti, Prešernova studentska nagrada Sveučilišta u Ljubljani i nagrada OHO Group. Dobitnica je dvogodišnje rezidencije za mlade umjetnike u Kreativnom centru Švicarija i sudionica WHW akademije u Zagrebu. Živi i radi između Ljubljane i Zagreba.

U trenutku početka Otvorenog studija sredstva Grada Zagreba i Ministarstva kulture još uvijek nisu poznata.

Rad GMK podržava INA d.d., Zaklada Kultura nova, Erste fond solidarnosti i FFAI.

NAPOMENA:
S obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju neće biti službenog otvorenja,već ćete Otvoreni studio moći pogledati svake srijede od 16 do 20h (27.1., 3.2., 10.2. i 17.2.) uz razgovor s umjetnicom. Molimo da nam se, ako ste u mogućnosti, najavite na info@g-mk.hr.

25.01.2021. 16:01:00
http://metro-portal.hr/neza-knez-skica-za-film/130000/