« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
drama u Makarskoj

Počela evakuacija zbog velikog požara u Makarskoj

Požar se sasvim približio zapadnim prigradskim naseljima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Feđa Klarić/Cropix)
Više o

Makarska

,

požar kod Makarske

,

požar u Makarskoj

Zbog požara koji se približio zapadnim dijelovima Makarske i prigradskog naselja Veliko Brdo, gradonačelnik Marko Ožić Bebek u 22 sata zapovjedio je evakuaciju stanovništva tih dijelova, gdje se vatra približila kućama.

Požar što je buknuo sinoć zapadno od Makarske i tijekom dana u dijelu prema gradu bio je zaustavljen, potpomognut burom razbuktao se večeras oko 21 sat.

Razbuktao se i u svetištu Vepric, gori iznad Krvavice prema Biokovu te iznad Promajne u šumi prema podnožju Biokova.

Zbog teške situacije u Makarskoj zasjeda Stožer za zaštitu i spašavanje.

Požar gasi 240 vatrogasaca s 88 vozila, a prema informaciji iz Hrvatskih šuma-šumarije Makarska opožarena je površina veća od 700 hektara, a prema prvim informacijama izgorjelo je 350 hektara borove šume.

Od 21,30 sati zatvorena je za promet Jadranska magistrala između Makarske i Brela.

Internetski portal makarskog primorja koji uspijeva dobivati podatke od stanovnika na terenu zabilježio je sljedeće informacije:

Po izvješću Vatrogasnog zapovijednika splitsko-dalmatinske županije Dražena Glavine koji se nalazi u Velikom Brdu tamo nije izgorjela niti jedna kuća. Linije obrane se postavljaju u zaseocima Rusendići i Matići, te od zadnjih kuća u Zadarskoj ulici do limarije Vuković.

U 23:15 pojačala je bura.  Nekoliko vatrogasnih vozila čuva kamp Rivijera.
Vatra zaustavljena ispred Posejdona (raskršće Veliko Brdo - Jadranska Magistrala).
Brane se objekti Tvornica Novak, Kerum, Pekara (Mlinar d.d.) - nalaze se u vatrenom okruženju. Hitna do sada nema većih intervencija.

Zatvorena je cesta D8 (Jadranska magistrala) - sav promet se preusmjerava preko Vrgorca. Po informacijama iz Stožera do sada nije izgorio niti jedan objekt. Mole se stanovnici Zelenke da se ne vozikaju autima i skuterima jer otežavaju promet Vatrogascima i Hitnoj.

U 22:55 Stožer zaštite i spašavanja Grada Makarske proglasio izvanredno stanje i zapovijedio evakuaciju Velikog Brda koje je ostalo bez struje i vode. Evakuacija se odvija jedinim prohodnim putem tj. makadamom prema Makru. Priprema se evakuacija gostiju iz hotela Rivijera.

U 22:40 vatra je prebacila Jadransku magistralu prema moru i širi se na nenaseljene predjele Cvitačka i Biloševac. Glavni vatrogasni zapovjednik izdao zapovijed o mobilizaciji DVD-ova iz kontinentalne Hrvatske.

U 22:35 organizira se evakuacija naselja Zelenka. Zbog velikog dima vidljivost je nikakva. Žar i šišarke lete po cijelom naselju. Stanovnici koji su ostali polijevaju svoje kuće. Angažrane su sve ekipe Hitne medicinske pomoći iz Makarske i zatražena je pomoć iz Omiša.

Evakuacija i dalje traje, no branitelji su uspješno uspostavili liniju obrane od požara na relaciji Zadarska ulica - Teniski tereni i drže je već dulje od sat vremena. 

20.09.2008. 23:02:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh