« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Srušen svjetski rekord

Nevjerojatno: 100 metara pretrčano za samo 6,13 sekundi

POGLEDAJTE VIDEO - Pored nje bi čak i moćni Usain Bolt zadrhtao. Naime, gepardica Sarah srušila je svjetski rekord na 100 metara među sisavcima.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

rekord

,

trčanje

,

gepard

,

sarah

Sarah je tako uspjela pretrčati 100 metara za nevjerojatnih 6,13 sekundi. To je 3 sekunde brže od Boltovog svjetskog rekorda postignutog u Berlinu prošli mjesec. Postignuto vrijeme tim više je impresivno je Sarah ima 8 godina, što je već srednja dob za velike mačke.

Sarah je tri puta pokušavala sruštiti prijašnji rekord koji je iznosio 6,19 sekundi, a postavila ga je jedna druga gepardica 2001. Već pri prvom pokušaju ga je srušila postigavši vrijeme od 6,16 sekundi. U drugom pokušaju bila je još i bolja, čime je ostvarila najbolje vrijeme u trčanju na 100 metara među sisavcima, dosegnuvši brzinu od skoro 100km/h.

Nakon toga je izgubila motivaciju jer je uspjela uhvatiti gumenu životinju koja je služila kao mamac, vjerojatno shvativši da baš i nije toliko ukusna.

Premda eksplozivna, Sarah nije uspjela dostići najveću brzinu koju gepard može postići a iznosi 112 km/h. Velike mačke mogu dostići tu brzinu za samo 3 sekunde zahvaljujući većem kapacitetu pluća i srca. Također se služe repom kao kormilom, što im omogućava brže skretanje.

No čak ni Sarah se ne može mjeriti s brzinom koju može postići jedna druga životinja. Radi se o sivom sokolu koji doseže fantastičnu brzinu od 320km/h. Koliko je zapravo najbrži čovjek na svijetu spor u carstvu životinja govore podaci da su od njega brži sabljarka (110km/h), antilopa (98km/h), noj i trkaći konj (72km/h), trkaći pas (64km/h), pa čak i nosorog koji može razviti brzinu od 56 km/h. Usain Bolt bi sa svojih 38 km/h, što je brzina kojom je oborio svjetski rekord, među ovim trkačima završio na pretposljednjem mjestu. Iza njega bi bio još samo puž.

13.09.2009. 14:47:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh