« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 12 godina
OTROV U LIMENCI

Neugodna istina o gaziranim pićima

Vjerujemo kako ste do sada čuli da gazirana pića nisu pretjerano dobra za zdravlje. Nažalost, stvari su mnogo gore nego biste mogli pomisliti

Fotografija vijesti
Više o

dijabetes

,

pretilost

,

gazirani sokovi

,

gazirana pića

,

zubni karijes

Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg nedavno se našao na meti žestokih kritika, nakon što je predložio zabranu prodaje gaziranih pića većih od 0,5 litara na javnim mjestima u gradu. Neki su kritičari čak otišli toliko daleko da su taj prijedlog nazvali fašističkim napadom na američke slobode. Bez obzira na to što mislili o ovoj debati, činjenica jest da su gazirana pića redovito kritizirana kao iznimno loša prehrambena navika. Nažalost, stvari su još gore nego ste vjerojatno mislili. Pogledajte zašto.

Gazirana pića i pretilost

Oko dvije trećine odraslih Amerikanaca i polovica odraslih Europljana (tu nažalost nismo nikakva iznimka) su prekomjerne težine ili pretili. Istraživanje provedeno na Harvardskoj školi za javno zdravstvo pokazalo je nedvojbeno postojanje veze između konzumacije gaziranih pića i viška kilograma. Gazirana pića zaslužna su za 7 posto svih kalorija koje dnevno unosimo u tijelo, što je više od bilo koje druge pojedinačne namirnice. Ta su pića prepuna tzv. „praznih kalorija", zbog čega je sasvim moguće unijeti veliku količinu takvih kalorija u tijelo, a pritom se i dalje osjećati gladnim. Samo jedna limenka gaziranog pića dnevno dovodi do sedam kilograma viška tijekom godine dana.

Gazirana pića i kronične bolesti

Gazirana su pića krcata jeftinim šećerom u formi kukuruznog sirupa. Samo jedna limenka sadrži prosječno 12 žličica šećera, što je dvostruko više od ukupno preporučene dnevne količine za odrasle osobe (a četiri puta više za djecu). Zbog svega je toga krajnje zabrinjavajuće da prosječan tinejdžer dnevno u sebe unese čak 34 žličice šećera, uglavnom kroz gazirana pića.

Nakon što popijemo jedno takvo piće, razina šećera u krvi naglo se povećava, što s vremenom gotovo pouzdano dovodi do pojave dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, a sve je više dokaza da se povećavaju i šanse za razna tumorska oboljenja.

Gazirana pića i zdravlje kosti

Unatoč tomu što je ovo uglavnom ne zabrinjava mlade ljude, pokazalo se kako povećana konzumacija gaziranih pića znači istovremeno smanjivanje unosa mlijeka i mliječnih proizvoda. Mlijeko sadrži kalcij i proteine koji su neizmjerno važni za zdravlje kostiju. Coca Cola i srodna gazirana pića sadrže fosfate, minerale koji mogu narušiti koštanu gustoću ukoliko ih se uzima znatno više od kalcija. Premalo mlijeka u mladoj dobi snažan je faktor rizika za osteoporozu u starijim godinama.

Gazirana pića i karijes

Zahvaljujući svoj toj pažnji koja se danas pridaje povezanosti gaziranih pića i debljine, rijetko se kada govori o njihovom utjecaju na naše zube. Osim šećera, ono što agresivno uništava zubnu caklinu su kiseline u gaziranim pićima.

I dok mnogi stručnjaci i dalje tvrde kako limenka gaziranog pića s vremena na vrijeme neće nikomu ozbiljnije naštetiti, sve brži način života i lošije prehrambene navike svakako pozivaju na veliku zabrinutost.

05.06.2012. 13:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh