« Život
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
RIGOROZNO

Neudanim ženama u indijskom selu zabranjeni mobiteli

Vijeće seljana iz sela Baliyana strahuje da bi se žene s mobitelima mogle udati za pripadnika druge kaste

Indija
Indija (Facebook)
Više o

Indija

,

mobiteli

,

položaj žena u društvu

Grupa seljana u sjevernoj Indiji zabranila je neudanim djevojkama posjedovanje mobitela, nastojeći ih na taj način spriječiti da se udaju za pripadnika druge kaste, izvijestio je u srijedu list Calcutta Telegraph.

Vijeće seljana iz sela Baliyana u državi Uttar Pradesh odlučilo je tu mjeru donijeti nakon što su 23 mlada para tijekom prošle godine pobjegla iz sela kako bi se vjenčali, unatoč protivljenju njihovih obitelji. "Vijeće (Panchayat) je uvjereno da su parovi bijeg planirali uz pomoć mobitela", kazao je za Calcutta Telegraph seoski mudrac Jatin Raghuvanshi.

Pravila koja se odnose na vjenčanja u brojnim su ruralnim područjima Indije još uvijek iznimno rigidna, zbog sustava kasti koji ponekad dovedu i do "zločina iz časti" kako bi se spriječilo vjenčanje dvoje mladih ljudi iz različitih kasta.

"Sve smo roditelje zamolili da nadziru svoje neudane kćeri, odnosno, da budu sigurni kako one nemaju mobitel te da im onemoguće pristup mobitelu. Mladići ih mogu posjedovati i koristiti, no samo uz roditeljski nadzor", rekli su iz Panchayata.

Kastinska diskriminacija u Indiji je zabranjena, no još je uvijek duboko ukorijenjena u sve aspekte svakodnevnog života, osobito u ruralnim područjima nekih indijskih pokrajina.(hina/metro-portal)

24.11.2010. 16:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh