« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
VIDLJIVA U VEĆINI HRVATSKE

Tmurno vrijeme u Zagrebu blokiralo pomrčinu Sunca

Za promatranje nije bio nužan teleskop jer se mogla vidjeti golim okom, uz zaštitne filtre

Fotografija vijesti
Više o

Hrvatska

,

pomrčina Sunca

Djelomična pomrčina Sunca danas je bila vidljiva iz Europe (osim Islanda), sjevernog dijela Afrike, zapadne i središnje Azije te s Arapskog poluotoka, prenosi Hina. Iz Hrvatske se pomrčina mogla vidjeti prijepodne, a u sredini toka pomrčine (maksimumu) imala je veliku fazu od 72 do 76 posto pokrivenosti promjera Sunca, rekao je Gustav Kren iz Zvjezdarnice Zagreb. Istaknuo je da je pomrčina bila vidljiva iz svih krajeva Hrvatske, ondje gdje je bilo vedro. 

Kren je rekao da se djelomična pomrčina Sunca dobro mogla vidjeti s obalnog područja Hrvatske, jer je ondje bilo vedro, a teže s kontinentalnog dijela Hrvatske zbog magle. Primjerice, iz Dubrovnika se mogla vidjeti pomrčina 72,44 posto promjera Sunca, iz Zadra 73,38 posto, a iz Rijeke 74,50 posto.

Iz Zagreba i Varaždina djelomična pomrčina Sunca nije se mogla vidjeti zbog meteoroloških uvjeta. Da je mogla biti vidljiva, u Zagrebu bi pomrčina bila 75,48 posto promjera Sunca, a u Varaždinu 76,09 posto.

Pomrčina Sunca nastaje kad se Mjesec na svojoj stazi oko Zemlje nađe u položaju točno između Zemlje i Sunca. Ova u konačnici nije ni potpuna ni prstenasta jer vrh stošca Mjesečeve sjene prolazi iznad Sjevernog pola. Najveća faza bila je oko 86 posto i bila je vidljiva iz nordijskih zemalja, gdje traje polarna noć, istaknuo je Gustav Kren iz Zvjezdarnice Zagreb.

U 2011. godini bit će ukupno četiri djelomične Sunčeve pomrčine i dvije potpune Mjesečeve. Potpune pomrčine Sunca neće biti sve do studenoga 2012., a i tada će biti vidljiva samo stanovnicima Južne Amerike i Oceanije.

04.01.2011. 18:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh