« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
SMISLITE NEŠTO!

Netanyahu traži odgovore na optužbe za ratne zločine

Skupina stručnjaka uskoro će premijeru te ministrima obrane i pravosuđa predati preporuke za odgovor na UN-ove optužbe

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Gaza

,

ratni zločini

,

Gaza ratni zločin

,

Benjamin Netanyahu

,

Ujedinjeni narodi

,

Richard Goldstone

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u utorak je obvezao stručnjake da mu pripreme nekoliko mogućnosti kako bi Izrael uredno odgovorio na UN-ovo izvješće koje ga optužuje za ratne zločine u Gazi.

"Premijer je danas obvezao skupinu stručnjaka da mu pripremi preporuke o raznim mogućnostima kako bi Izrael korektno odgovorio na pitanja koja je potaknulo Goldstoneovo izvješće", stoji u priopćenju izraelske vlade. Ta će skupina uskoro predati preporuke premijeru te ministrima obrane i pravosuđa, objašnjava se u priopćenju.

Na zahtjev UN-a južnoafrički sudac Richard Goldstone podnio je vrlo kritično izvješće o izraelskoj ofenzivi izvedenoj prošle zime u Pojasu Gaze, a izvješće je odobrilo Vijeće za ljudska prava u Ženevi.

U izvješću su Izrael i palestinske oružane skupine optuženi da su počinili ratne zločine tijekom sukoba u kojima je poginulo 1.400 Palestinaca i 13 Izraelaca. Kontroverzni dokument, što su ga Izraelci ocijenili "nepravednim, besmislenim i jednostranim", do kraja prosinca treba razmotriti Opća skupština UN-a.

Sudac Goldstone predložio je da se njegovo izvješće preda Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) ako Izraelci i Hamas, koji nadzire Pojas Gaze, u idućih šest mjeseci ne provedu "vjerodostojnu istragu" o svojem djelovanju tijekom ofenzive. (hina/metro-portal)

27.10.2009. 22:53:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh