« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Mahmud Abas:

Netanyahu je umjesto mira izabrao naseljavanje

Abas je Netanyahua optužio da nije predan ponovnom pokretanju pregovora jer to uključuje potpunu obustavu naseljavanja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Mahmud Abas

,

Benjamin Netanyahu

,

bliskoistočni mirovni proces

,

židovska naselja

,

ECLAC

Mahmud Abas, predsjednik palestinskih vlasti, rekao je u četvrtak u Čileu da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu izabrao "naseljavanje, a ne mir".

"Izraelski premijer ničim nije pridonio, naseljavanje će se nastaviti na Zapadnoj obali i u Izraelu", rekao je Abas u govoru u sjedištu Gospodarskog povjerenstva za Latinsku Ameriku i Karibe (ECLAC) u Santiagu.

Abas je Netanyahua optužio da nije predan ponovnom pokretanju pregovora što bi, po mišljenju palestinskog čelnika, zahtijevalo okončanje gradnje naselja.

Netanyahu je u srijedu najavio desetomjesečni moratorij izraelske gradnje na okupiranoj Zapadnoj obali i pozvao Palestince da prihvate ponudu i obnove pregovore koji su već dugo u zastoju. Palestinski su dužnosnici već u utorak odbacili taj potez i ustrajali na potpunom zamrzavanju gradnje, uključujući i istočni Jeruzalem.

Govoreći dužnosnicima ECLAC-a i pripadnicima utjecajne palestinske zajednice u Čileu Abas je naglasio da želi prestanak nasilja na Bliskom istoku.

"Mi želimo mir za našu djecu i unuke i za djecu i unuke drugih (Izraelaca). Mi ne želimo više vidjeti nasilje ili terorizam, mi želimo siguran svijet i mir", rekao je.

Netanyahuov moratorij isključuje 3.000 stanova čija je gradnja već počela, uz javne zgrade kao što su sinagoge, škole i dječji vrtići. On isključuje i, što je najvažnije za Palestince, istočni Jeruzalem ili židovska naselja izgrađena unutar područja grada ali na okupiranoj zemlji. (hina/metro-portal)

26.11.2009. 23:32:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh