Metro-portal.hr

objavljeno 26.11.2009. 23:32:34
Mahmud Abas:

Netanyahu je umjesto mira izabrao naseljavanje

Abas je Netanyahua optužio da nije predan ponovnom pokretanju pregovora jer to uključuje potpunu obustavu naseljavanja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Mahmud Abas, predsjednik palestinskih vlasti, rekao je u četvrtak u Čileu da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu izabrao "naseljavanje, a ne mir".

"Izraelski premijer ničim nije pridonio, naseljavanje će se nastaviti na Zapadnoj obali i u Izraelu", rekao je Abas u govoru u sjedištu Gospodarskog povjerenstva za Latinsku Ameriku i Karibe (ECLAC) u Santiagu.

Abas je Netanyahua optužio da nije predan ponovnom pokretanju pregovora što bi, po mišljenju palestinskog čelnika, zahtijevalo okončanje gradnje naselja.

Netanyahu je u srijedu najavio desetomjesečni moratorij izraelske gradnje na okupiranoj Zapadnoj obali i pozvao Palestince da prihvate ponudu i obnove pregovore koji su već dugo u zastoju. Palestinski su dužnosnici već u utorak odbacili taj potez i ustrajali na potpunom zamrzavanju gradnje, uključujući i istočni Jeruzalem.

Govoreći dužnosnicima ECLAC-a i pripadnicima utjecajne palestinske zajednice u Čileu Abas je naglasio da želi prestanak nasilja na Bliskom istoku.

"Mi želimo mir za našu djecu i unuke i za djecu i unuke drugih (Izraelaca). Mi ne želimo više vidjeti nasilje ili terorizam, mi želimo siguran svijet i mir", rekao je.

Netanyahuov moratorij isključuje 3.000 stanova čija je gradnja već počela, uz javne zgrade kao što su sinagoge, škole i dječji vrtići. On isključuje i, što je najvažnije za Palestince, istočni Jeruzalem ili židovska naselja izgrađena unutar područja grada ali na okupiranoj zemlji. (hina/metro-portal)

26.11.2009. 23:32:34
http://metro-portal.hr/netanyahu-je-umjesto-mira-izabrao-naseljavanje/27334/