« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
VINKOVAČKI UGOSTITELJI:

"Nepušenje nas ubija"

"Sve je još dobro dok je ljeto i dok rade terase, ali što nas očekuje na jesen i zimi", s razlogom se pitaju ugostitelji koji jedva preživljavaju.

(Damir Glibušić, CROPIX)
Više o

prosvjed

,

zabrana pušenja

,

ceh ugostitelja

,

ugostitelji

,

Vinkovci

Javnim prosvjedom na vinkovačkom Trgu bana Josipa Šokčevića Ceh ugostitelja pri vinkovačkoj Udruzi obrtnika danas je tražio hitnu izmjenu Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda u ugostiteljskom objektima.

Vinkovački ugostitelji traže izmjenu Zakona po 'austrijskom modelu' prema kojem vlasnici kafića do 50 četvornih metara sami određuju hoće li biti pušački ili nepušački, a veći ugostiteljski objekti da 30 posto površine odrede za pušenje, s tim da se tu dopusti konzumacija jela i pića.

U znak prosvjeda vinkovački ugostitelji danas su zatvorili svoje objekte. Na javnom prosvjedu okupilo se oko 200 ugostitelja, a poduprli su ih i ugostitelji iz okolnih sela, veletrgovci pićem, vukovarski ugostitelji te ugostitelji iz Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije. Pisanu potporu vinkovački ugostitelji su dobili i od ugostitelja Zagreba, Splita, Bjelovara i Koprivnice.

Predsjednica Ceha ugostitelja Marija Josipović izjavila je kako je zakon ostavio strašno velike posljedice na poslovanje ugostitelja i dodala da je 220 ugostitelja na području Vinkovaca imalo od 50 do 70 posto manji promet čemu su, osim Zakona, pogodovali i dulje razdoblje lošeg vremena i prazne terase pred kafićima.

"Sve je još dobro dok je ljeto i dok rade terase, a što nas očekuje na jesen i zimi?" upitao je predstavnik veletrgovine pića "Amadeus" Mato Josipović. Istaknuo je da mu je promet pao 40 posto te je zabrinut za sudbinu 55 zaposlenika.

Predsjednica Ceha ugostitelja Brodsko-posavske županije Anka Šakić poduprla je prosvjed vinkovačkih ugostitelja, prvi organiziran u Republici Hrvatskoj. Rekla je kako vjeruje da će slijediti i drugi, dodajući da je stanje u ugostiteljstvu u Brodsko-posavskoj županiji slično onom u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Na javnom prosvjedu potpisivala se peticija kojom će se tražiti izmjena Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima.

Izvor: Hina

08.06.2009. 13:47:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh