« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
SAZNAJEMO

Neprimjetna korekcija vida kontaktnim lećama uz 25% popusta u Monoklu

Do daljnjega, u Optičkom studiju i Poliklinici za oftalmologiju Monokl možete ostvariti 25% popusta na sve meke kontaktne leće!

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Monokl)
Više o

kontaktne leće

,

kozmetika

,

šminkanje

,

popust

,

Optički studio Monokl

Prvo i osnovno pravilo za ugodno i sigurno nošenje kontaktnih leća je održavanje pravilne higijene. Važno je slijediti upute oftalmologa ili inženjera očne optike kako bi se izbjegle moguće komplikacije i problemi s očima. Donosimo najvažnija pravila za bezbrižno nošenje kontaktnih leća.

Prije rukovanja kontaktnim lećema, ruke uvijek dobro operite, isperite i osušite čistim ručnikom. Pazite da je otopina koju koristite svježa i da joj nije istekao rok trajanja. Isperite posudicu za leće otopinom, nikada običnom vodom, jer voda je nositelj bakterija i drugih mikroorganizama koji mogu izazvati ozbiljne infekcije oka.

Nakon što ste napunili posudicu tekućinom, izvadite leću iz desnog oka te je stavite na dlan ruke. Kapnite nekoliko kapi otopine na leću te je nježno kažiprstom protrljajte. Na kraju je isperite otopinom i stavite u posudicu. Vrlo je važno da je cijela površina leće uronjena u otopinu, jer ako ostane duže vrijeme izvan nje, postaje isušena i krhka.

U tom slučaju najbolje je baciti i koristiti novu. Leće ostavite u posudici najmanje 4 sata ili preko cijele noći. Isti postupak ponovite s lijevom lećom.

  • Svakodnevno mijenjajte otopinu u posudici i koristite svježu, jer otopina korištena više puta povećava rizik od očnih infekcija.

  • Redovito mijenjajte posudicu za leće (jednom u tri mjeseca ili češće), te je svakodnevno ispirite s otopinom za leće, zbog smanjenja rizika od rasta bakterija.

  • Uvijek najprije očistite desnu leću kako biste izbjegli zamjenu leća.

  • Nemojte dodirivati vrhom bočice otopine ni jednu površinu, jer bi se otopina mogla inficirati. Bočicu držite čvrsto zatvorenu da bi ste izbjegli ishlapljivanje otopine.

  • Izbjegavajte kontakt s vodom, osobito bazene, jer je voda prenositelj bakterija.

  • Ne stavljajte leće u usta i ne koristite slinu ili išta drugo osim preporučenog sredstva za održavanje.

  • Redovito posjećujte svog oftalmologa ili inženjera očne optike.

Ukoliko je prošlo više od godine dana od zadnjeg oftalmološkog pregleda, svakako savjetujemo da se naručite za kompletan oftalmološki pregled vida.

Ženski kutak - ŠMINKA I KONTAKTNE LEĆE

Prilikom nošenja kontaktnih leća ne morate odustati od šminkanja. Čak nije uvijek potrebno koristiti posebne kozmetičke proizvode. Dovoljno je voditi pravilnu brigu o kontaktnim lećama, higijeni te se pridržavati određenih smjernica i postupaka.

Mnogi se pitaju kada je bolje staviti kontaktne leće - prije ili poslije šminkanja?

Šminku uvijek nanesite nakon aplikacije kontaktnih leća! Prednost tog postupka je što ćete bolje vidjeti, te vam se neće dogoditi da zamrljate leću šminkom ili razmažete make-up.

Također je isključena mogućnost da čestice kozmetike završe između leće i rožnice, što bi uzrokovalo neugodnu iritaciju oka.

U slučaju da se to dogodi najbolje je skinuti leću, te je temeljito očistiti prije ponovnog stavljanja u oko.

Kakvu kozmetiku koristiti?

Za vrijeme nošenja kontaktnih leća preporučljivo je koristiti hipoalergijske kozmetičke proizvode. Koristite što mekšu olovku za oči, kako bi se manje mrvila, te na taj način manje iritirala oko. Nemojte nanositi šminku na unutrašnji rub kapka, jer bi mogla onečistiti površinu leće. Dobro je izbjegavati vodootporne maskare i puder u prahu.

Bolji izbor je kompaktni puder. Izbjegavajte masnu kozmetiku ili maskare za produžavanje trepavica koje sadrže sintetička vlakna, jer bi ta vlakna lako mogla doći u kontakt sa lećom i oštetiti je.

Ukoliko koristite proizvode koji sadrže aerosole kao što su lak za kosu, parfemi i dezodoransi, savjetuje ih se koristiti prije aplikacije kontaktnih leća ili za vrijeme korištenja zatvorite oči i pričekajte određeno vrijeme da čestice nestanu.

Uklanjanje šminke obavite nakon što ste skinuli leće, te tako spriječite onečišćenje lećaostatcima šminke. Dobro je koristiti oftalmološki testirane proizvode čija je oznaka naznačena na ambalaži proizvoda. 

Nošenje kontaktnih leća sastavni je dio dnevne higijene, neprimjetno ispravljaju greške vida i ističu izgled naših očiju, stoga su idealno rješenje za dnevno nošenje posebno popularno kod ženskog spola.

Do daljnjega, u Optičkom studiju i Poliklinici za oftalmologiju Monokl možete ostvariti 25% popusta na sve meke kontaktne leće!

15.11.2013. 06:47:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh