« TJEDNI PREGLED
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
30. svibnja - 07. lipnja 2008.

Nepotreban autogol hrvatskog turizma

Nakon tri dana ukinut Pravilnik koji je zgrozio češke turiste

Ručak na plaži donesen čak iz Češke i ove će godine biti uobičajena slika na jadranskoj obali
Ručak na plaži donesen čak iz Češke i ove će godine biti uobičajena slika na jadranskoj obali (Ivo Ravlić/CROPIX)
Više o

pravilnik o unošenju hrane

,

češki turisti

,

hrvatski turizam

,

turizam

,

turistička ponuda

Ma što mi mislili o tome, čini se da ćemo i ovoga ljeta na hrvatskim plažama i po odmaralištima gledati Čehe, Mađare, Slovake... kako s drvenih kuhinjskih dasaka marendaju salame i sireve nepoznatih nam proizvođača, na kruh mažu paštete čije je nazive teško i izgovoriti, i sve to zalijevaju pivom ili vodom kojih nema na policama hrvatskih trgovina.

Iako je Hrvatska željela izbjeći takve slike uvođenjem Pravilnika o zabrani unošenja hrane životinjskog porijekla, taj propis je ‘pao’ nakon samo tri dana primjene. Pravilnik je ukinut za građane zemalja EU, no zabrana i dalje vrijedi za turiste iz trećih zemalja, izvan EU. Sada samo treba da se naši istočni susjedi, poznati po tome da na ljetovanje dolaze punih prtljažnika hrane, pobune. Spomenuti je pravilnik ukinut ponajprije zbog neviđenog pritiska Čeha koji su već bili spremni bojkotirati dolazak na našu obalu. Tamošnji mediji naveliko su se, i to u negativnom kontekstu, raspisali o nama.

Interes naglo paoKoliko su Česi bili ogorčeni hrvatskim Pravilnikom pokazuje i anketa jednog od njihovih najposjećenijih portala. Na pitanje hoće li izgubiti zanimanje za odmor u Hrvatskoj, 2741 osoba je odgovorila ‘Da, ići ću negdje drugdje’, a samo 296 ispitanika je odgovorilo kako će otići u Hrvatsku bez obzira na nove propise. ‘U Hrvatsku ne možete s maloljetnim djetetom bez suglasnosti roditelja, benzin im je poskupio, za prolazak kroz Sloveniju čekaju vas vinjete od 35 eura, a u prtljažniku ne smijete nositi sir i salamu niti ikakve namirnice životinjskog porijekla...’ izvještavali su češki mediji, a većina tekstova svodila se na isti zaključak: ‘Ove je godine najbolje zaobići Jadran’. Lančana negativna reakcija odrazila se i na buking, pa su turističke agencije počele nuditi aranžmane po čak 40 posto nižim cijenama. No, ni po takvim, sniženim cijenama aranžmani se nisu prodavali.

Ni domaćim iznajmljivačima apartmana, posebno u Dalmaciji gdje se odmara najveći broj Čeha koji dolaze u Hrvatsku, nije bilo svejedno. Mnogi su strahovali hoće li češki turisti koji su apartmane rezervirali prije donošenja Pravilnika uopće doći ili će otkazati rezervacije. 

Nakon takvih reakcija iz Češke, u Ministarstvu poljoprivrede shvatili da su pred samu sezonu zabili nepotreban autogol na štetu hrvatskog turizma, pa je Pravilnik povučen. Čini se da je ipak netko izračunao kako bi puno veći gubitak za hrvatski turizam bio nedolazak gotovo milijun Čeha koji će ostvariti najmanje pola milijuna noćenja, nego što bi za gospodarstvo bila dobit od primjene Pravilnika. (ANC) 

06.06.2008. 03:24:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh