« TJEDNI PREGLED
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
30. svibnja - 07. lipnja 2008.

Odlazak modnog genija

YSL je karijeru započeo u Parizu gdje je postao suradnik Christiana Diora, a 1962. godine utemeljio je modnu kuću pod svojim imenom
YSL je karijeru započeo u Parizu gdje je postao suradnik Christiana Diora, a 1962. godine utemeljio je modnu kuću pod svojim imenom (AFP)
Više o

Yves Saint Laurent

,

YSL

Yves Saint Laurent, francuski modni kreator koji je uz Coco Chanel i Christiana Diora bio jedna od najvažnijih ikona u svijetu mode, preminuo je u nedjelju u 72. godini. Poznat po pomicanju granica u modi, Yves Saint Laurent je modnu karijeru započeo u Parizu gdje je postao suradnik Christiana Diora, a potom i njegov nasljednik 1957., kada je imao samo 21 godinu. Uz podršku partnera Pierrea Bergéa, 1962. godine utemeljio je modnu kuću pod svojim imenom.

Sredinom šezdesetih osmislio je luksuznu žensku pret-a-porter liniju, a najpoznatiji je po svojoj haute couture modi.  Njegova kolekcija iz 1989. godine bila je među najuspješnijima. Godinu dana kasnije uslijedila je svjetska ekonomska kriza koja je utjecala i na modnu kuću Yves Saint Laurenta koja je zapala u dugove. Yves Saint Laurent se 2002. godine oprostio od mode, a njegov brend sada je pod okriljem modne kuće Gucci.

Za svoj rad odlikovan je i ordenom Legije časti. Yves Saint Laurent inspiraciju za svoje kolekcije pronalazio je u djelima Picassa, Mondriana, Warhola, Matissea i drugih velikih umjetnika. Svoje kolekcije također je obogaćivao afričkim, španjolskim, indijskim, marokanskim i ruskim folklornim motivima.

Među njegovim poklonicima bile su brojne zvijezde i modne ikone, među kojima su Grace Kelly, Catherine Deneuve, Paloma Picasso i druge. 

Piše: Piše: Livia Čveljo
06.06.2008. 03:22:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh