« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
prave se ludi

Neplaćanjem duga, Caritas poslao tvrtku Rams u stečaj

Dug od 2,47 milijuna kuna kojeg od osječkog Caritasa ne može naplatiti već 10 godina, razlog je propasti građevinske tvrtke.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Siniša Sunara / CROPIX )
Više o

Josip Bozanić

,

Katolička crkva

,

Caritas

,

tvrtka Rams

,

Marin Srakić

,

stečaj Rams

Biskupija đakovačko-srijemska, osnivač Caritasa koji ima milijunska dugovanja, prema pisanju Jutarnjeg lista, umjesto da podmiri dugovanja, u sudskom postupku želi izigrati tvrtku Rams.

Ova tvrtka bila je izvođač radova na izgradnji duhovno-rekreacijskog centra Emaus uz rječicu Karašicu, između Osijeka i Valpova. Direktor tvrtke Rams, Marijan Ravlić, za pomoć se iz očaja čak obratio i Josipu Bozaniću, koji mu je odgovorio da problem "riješi u Đakovu".

Centar Emaus je izgrađen na zemljištu kojeg je Caritasu poklonila Osječko-baranjska županija, na prostoru od 18 hektara, a radovi su započeli još 1996. godine.

Prva faza, vrijedna oko 1,18 milijuna kuna, izvedena je i djelom naplaćena, pa su Caritas i Rams sredinom veljače 1998. sklopili dodatni ugovor o nastavku radova. Tad nastaju problemi jer je Caritasu ponestalo novca budući da su istovremeno započeli projekt gradnje svinjogojske farme.

Po završetku druge faze radova, vrijednosti oko 1,87 milijuna kuna, Rams je ispostavio je račun i pribrojio neisplaćeni dug, koji je ukupno iznosio 2,47 milijuna kuna.

No, Caritas se počeo cjenjkati. Postignut je dogovor da građevinskoj tvrtki u periodu od 1999. do kraja 2002. godine, u tri obroka, isplate 1,5 milijuna kuna. Ni to im nije odgovaralo - ubrzo su se predomislili i ponudili Ramsu svotu od 800.000 kuna.

Direktor Ramsa Ravlić to nije mogao prihvatiti pa se za pomoć obraćao đakovačko-srijemskom biskupu Marinu Srakiću. Ovaj je pak davao "čvrsta obećanja" kako će dug biti plaćen.

Tvrtka je do 2002. godine pala u stečaj, a Ravlić je uzalud rješenje tražio i kod Bozanića.

Novca niotkud, u Caritasu su se pravili ludi, stoga je Rams bio prisiljen 2007. podnijeti tužbu koju Caritas sad pokušava osporiti budući da je u tužbi navedeno krivo ime, odnosno "promašena pasivna legitimacija" - naime, osnivač osječkog Caritasa je Đakovačko-srijemska biskupija, s kojom je i sklopljen ugovor o izgradnji, a Rams tuži Caritas Đakovačke biskupije.

Novu tužbu, s ispravnim imenom, nemoguće je podnijeti zbog zastare.

"Žalosno je da Crkva, koja bi trebala biti moralna vertikala društva pribjegava takvim metodama da bi izbjegla plaćanje duga, kojeg je osječki Caritas priznao, potom pokušao smanjiti i onda odbio platiti", rekao je Ravlić.

 

10.09.2009. 08:24:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh