« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
državna revizija

Rastrošni političari razbacuju se novcem iz proračuna

Proračunski novac je odlazio na automobile, stanove, ankete i mobitele.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
Više o

državna revizija

,

političke stranke

,

hrvatske političke stranke

,

troškovi političkih stranaka

,

stranački budžet

,

novac iz proračuna

Jedanaest političkih stranaka u godini financijske krize potrošilo je 112,2 milijuna kuna, a čak 52,3 milijuna kuna dobile su iz državnog proračuna, a iz proračuna lokalnih jedinica stranke su dobile 33,8 milijuna kuna.

Hrvatska demokratska zajednica lani je potrošila 1,1 milijun kuna na adaptaciju i uređenje novog poslovnog prostora u Požegi. Oko 2,5 milijuna kuna potrošila je na uredski namještaj i ulaganja u stranačke objekte.

U godini globalne financijske krize vladajuća stranka je, kako stoji u podacima i izvješću Državne revizije o poslovanju političkih stranaka u 2008. godini, potrošila 891 tisuću kuna na kupnju voznog parka od  jednog kombija te šest osobnih vozila.

Glavna oporbena stranka SDP 2008. je potrošila 2,7 milijuna kuna na mišljenje javnosti - 1,9 milijuna kuna za istraživanja javnog mnijenja i analizu medijskih sadržaja te 856 tisuća kuna za savjetovanje u odnosima s javnošću.

Intrigira podatak da je HSP oko pola milijuna kuna potrošio na kupnju novog stranačkog automobila u kojem se vozi Ante Đapić. Telefonski računi, točnije računi za mobitele, iznose vrtoglavih 300 tisuća kuna.

Predsjednik HSP-a odredio je gornju granicu iznosa računa koje podmiruje stranka - mjesečno čak 2500 kuna. HSS plaća mjesečni najam 2700 kuna za stan u centru Zagreba, povremeno boravište predsjednika te stranke, Josipa Friščića. 

Radi se o stanu kojim bi se trebali koristi svi članovi HSS-a, ponajviše predsjednik, no već dugo nitko nije bio u njemu. Državnoj reviziji nije promaklo to da političkim strankama zbog nepažnje nestanu deseci tisuća kuna.

Da nije sve tako crno pokazuje dio izvješća Državne revizije u kojem stoji da su hrvatske političke stranke lani poslovale urednije nego 2007. godine. Podsjećamo da su tada sve stranke, osim MDS-a, dobile uvjetno mišljenje revizora.

Za poslovanje u 2008. bezuvjetni prolaz od revizora dan je sljedećim strankama: HDZ, SDP, HSS, HSP, IDS, SDA i svim zastupnicima nacionalnih manjina.

Uvjetno mišljenje koje ukazuje na propuste u poslovanju dobili su HSLS, HNS, HSU, HDSSB i SDSS
10.09.2009. 11:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh