« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
NAJBOLJE PIĆE

Neočekivani učinci čaše obične vode

Voda će vam pomoći u reguliranju krvnog tlaka, a može pridonijeti i gubljenju kilograma

voda čaša led
voda čaša led (Shutterstock)
Više o

voda

,

krvni tlak

,

hipertenzija

,

Facebook generacija

,

Barcelona Manchester United

Morate učiti ili raditi do kasno u noć s tim da morate ostati budni i pažljivi? Želite izgubiti koji kilogram viška? Želite darovati krv s tim da ne padnete u nesvijest? Rješenje je gotovo uvijek isto - pijte tekućinu. Ali ne bilo koju! Dovoljna vam je čaša najobičnije pitke vode. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Hypertension, voda čini puno više od gašenja žeđi.

>> Zašto je voda najbolje piće

David Robertson, farmakolog i neurolog sa Sveučilišta Vanderbilt iz Nashvillea još je prije desetak godina otkrio da voda regulira tlak kod pacijenata kod kojih sustav održavanja tlaka na normalnoj razini ne funkcionira. Međutim, nema nekih značajnih učinaka na tlak kod ljudi koji s njim nemaju problema. No zato kod njih steže krve žile i poboljšava rad simpatičkog živčanog sustava, odnosno „alarmnog sustava" koji reagira u situacijama kada treba bježati ili se boriti, odnosno povećava potrošnju energije u slučaju potrebe.

Robertson je proučavao djelovanje vode na miševe kako bi shvatio procese koji stoje iza učinaka koje ta tekućina ima. Nisu važni mehanizmi unosa vode u organizam - bilo da se pije ili izravno ubrizga u želudac, voda ima jednako pozitivno djelovanje. Pored toga, ona razrjeđuje krv koja se kreće od želudca i koja sadrži sol zbog čega je jasno na koji način regulira tlak. Zatim se aktivira živčani sustav koji je odgovoran za našu budnost i oprez i djelovanje pod stresom, povećava se tlak nakon čega se razina soli u krvi, uz pomoć proteina Trpv4,vraća u normalne granice. Miševi nemaju taj protein pa ne reagiraju na vodu na taj način.

>> Voda iz plastičnih boca opasna je za zdravlje

Ovaj hipertenzivni učinak vode ima velik fiziološki značaj. Ali zato je djelovanje vode na sustav za reagiranje na stres ima jasno vidljive rezultate: „Aktivacija tog sustava podrazumijeva veću potrošnju energije. Izračunao sam da ako svaki dan pijete jednu i pol litru vode bez ikakvih promjena u prehrani u roku od godine dana možete izgubiti dva kilograma. To nije najbolje rješenje za naše probleme s težinom, ali je svakako zanimljivo razmišljati da jedna obična hiperaktivacija simpatičkog sustava može dovesti do takvog učinka", rekao je Robertson.

>> Premalo vode u organizmu uzrok je šest posto svih bolesti

Američki Crveni križ je inspiriran Roberstonovim otkrićima također proveo istraživanje o tome kakav utjecaj ima konzumacija vode prije darivanja krvi. Litra vode prije darivanja spriječit će vas da padnete u nesvijest, odnosno smanjit će rizik od toga za 20 posto. A to je iznimno važno jer se brojni darivatelji nakon što daju krv i prilikom toga padnu u nesvijest više nikada ne odlučuju na darivanje. Robertson zato napominje da bi, pored svega navedenog, jedna tako 'obična stvar' kao što je voda mogla pomoći u povećanju broja darivatelja krvi, što nije malo važno.

23.07.2010. 14:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh