« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
neobično otkriće

Marihuana štiti od raka glave i grla?

Američki časopis Cancer Prevention Research objavljuje kako konzumacija marihuane može znatno smanjiti rizik dobivanja raka glave i grla.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

prevencija raka

,

rak grla

,

rak ždrijela

Jedna od zanimljivijih vijesti ovog mjeseca jest novo istraživanje u časopisu Cancer Prevention Research (eng. Istraživanje prevencije raka), koje je otkrilo da pušaći marihuane imaju mnogo manji rizik od raka glave i vrata nego ljudi koji ne puše marihuanu.

Dok ovaj tip studije ne može zaključno dokazati uzrok i posljedicu, kombinacija tih novih studija i istraživanje koje je u tijeku, ukazuje na mogućnost da uzimanje marihuane uglavnom ima zaštitnu ulogu protiv određenih oblika raka.

Tim znanstvenika iz nekoliko većih sveučilišta u SAD-u proveli su istraživanje „nadzora stanja", uspoređujući pacijente koji su imali rak na ustima, grlu i ždrijelu s pacijentima pod nadzorom koji se podudaraju sa godinama, spolom i boravišnom lokacijom, ali koji nisu imali rak.

Proučavajući sparene grupe sa i bez raka, znanstvenici se nadaju da će naći uzorak koji ukazuje na rizične ili zaštitne faktore. Fokusirali su se na konzumaciju marihuane, ali su isto tako uzeli u obzir poznate rizične faktore za taj tip raka, uključujući upotrebu duhana i alkohola.

Nakon prilagodbe razlikovnih faktora, trenutačni korisnici marihuane imaju 48% smanjenog rizika raka glave i vrata, i to je smanjenje statistički značajno. Prijašnji korisnici su isto tako imali niži rizik.

Znanstvenici su usporedili brojeve na nekoliko različitih načina - na primjer, po broju marihuane koja je konzumirana ili učestalost upotrebe - i otkriće je na papiru uglavnom ostalo isto, umjereni korisnici imaju manji ili znatno manji rizik od raka.

Znanstvenici kažu: „Otkrili smo da je umjerena konzumacija marihuane bila značajno povezana sa smanjenim rizikom raka glave i vrata. Povezanost je bila dosljedna kroz različite oblike konzumacije marihuane (status korištenja, trajanja i učestalosti upotrebe marihuane)."


23.08.2009. 02:09:44
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    23.08.2009. 14:37
    "Marijuana, in its natural form, is one of the safest therapeutically active substances known to man", reče jednom mudar i obrazovan čovjek...
    Ali zašto slušati mudre ljude ako je lakše plaćati porez na duhan, alkohol, generičke lijekove i raznorazne sintetike?
    hemp rulz!!!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh