« Život
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
OBIČAJI

Neobični rituali udvaranja

U nekim kulturama darivanje žene čokoladom i cvijećem s ciljem udvaranja vas ne bi daleko odvelo

Ovako je to nekada bilo u sjevernoj Europi i Americi u doba kolonija
Ovako je to nekada bilo u sjevernoj Europi i Americi u doba kolonija (History.org)
Više o

brak

,

udvaranje

,

zavođenje

Danas se na svijetu udvaranje najčešće očituje kroz poklanjanje bombonijera i cvijeća za Valentinovo s tim da to ne mora nužno rezultirati brakom. Međutim, prije su postojala mjesta i običaji koji su bili sasvim drugačiji od onoga što suvremene generacije poimaju pod konceptom udvaranja i pripreme za brak. Neki od tih običaja su se zadržali i danas.

Ruralna Australija. Nisu čokoladni bomboni to čime se ljubavnici udvaraju jedno drugom. Tamo su popularnije jabuke natopljene znojem ispod pazuha. Mlade žene plešu ritualni ples s komadima jabuka stavljenim pod ruku  - točnije pod pazuho. Nakon plesa, svaka od djevojaka daje jabuke muškarcu kojega odabere, a ih zatim pojede.

Kambodža. Pleme Kreung u udaljenoj kambodžanskoj regiji ima poseban sustav 'udvaranja'. Roditelji izgrade 'ljubavno gnijezdo' za svoju kćer kad dođe u srednje tinejdžerske godine. Različiti momci provode s njom večer u kolibi - katkada njih više na noć - sve dok ona ne odluči za kojega se želi udati. Koncept razvoda u plemenu uopće ne postoji pa partneri moraju znati u što se upuštaju i s kim će provesti život.

Bali. U tradicionalnom Hindu društvu na Baliju, mladi muškarci i žene koji su u pubertetu moraju proći ritualno brušenje zuba. U vrlo elaboriranoj ceremoniji koju nadgleda brahmanski svećenik, gornji očnjaci im se bruse do razine sjekutića. Taj bolni ritual se obavlja zbog vjerovanja da ih oslobađa zlih nakana poput pohlepe, pohote, bijesa, ljubomore i opijanja. Kad su zaštićeni od tih pojava, mladi su ljudi, kako lokalno stanovništvo vjeruje, spremni za vjenčanje.

Sjeverna Europa i kolonijalna Amerika. Nekada je na prostoru Europe i današnjeg SAD-a bila popularna praksa 'umotavanja'. Pod roditeljskim nadzorom, adolescentski dječak i djevojka zajedno bi proveli noć u istom krevetu umotani u odvojene deke ili pokrivače, a katkada bi između njih bila postavljena i daska ili ploča. Tako im je omogućena intimnost, ali ne i sam spolni čin, sve dok ne bi bili spremni za brak.

Kina. Dai nacija iz Kine prakticira godišnji udvarački ritual koji se u slobodnom prijevodu naziva 'posjećivanjedjevojaka'. Sve započinje s mladim ženama koje sjede zajedno oko vatre i okreću kolovrate. Skupina muškaraca tada dolazi u omotana u crvene deke i svirajući instrumente. Svaki muškarac bira jednu ženu i zatim joj svira. Ako se ženi dopadne to što vidi, ona će ispod suknje izvući malenu stolicu na kojoj sjedi i pozvati ga da zauzme njeno mjesto. Muškarac će je tada omotati dekom i onda će početi raditi ono što svi ljubavnici svugdje na svijetu rade - šaputati si slatke riječi.

28.06.2011. 14:07:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh