« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 9 mjeseci
STVARNO?

Neobičan ali vrlo čest uzrok napuhnutosti

Još uvijek nije jasno na koji način točno sol šteti, no potiče zadržavanje vode u tijelu vode što čini probavu manje učinkovitom te dovodi do stvaranja plinova u crijevima i nadutosti

Jeste li znali da vas sol može napuhati?
Jeste li znali da vas sol može napuhati? (Arhiva)
Više o

sol

,

nadutost

Napuhnutost obično povezujemo s nekoliko mogućih "krivaca" - grahom i sličnim namirnicama te mlijekom i mliječnim proizvodima, no pravi krivac bi vas mogao iznenaditi.

Naime, prema najnovijoj američkoj studiji o kojoj piše portal Health Day sol je ta koja izaziva probleme u našim crijevima.

"Redukcija soli u prehrani vrlo je važna želite li smanjiti probavne probleme", kaže koautor studije znanstvenik Noel Mueller iz Škole zajavno zdravlje u Baltimoreu.

On i njegovi kolege analizirali su podatke velikog kliničkog istraživanja provedenog u kasnim '90-ima  te došli do zaključka da sol potiče napuhnutost i probleme s probavom. Još uvijek nije jasno na koji način točno sol šteti, no potiče zadržavanje vode u tijelu vode što čini probavu manje učinkovitom te dovodi do stvaranja plinova u crijevima i nadutosti. Također se pokazalo da veće probleme s nadutosti imaju muškarci.

"Naša studija pokazuje da određena hrana, u kojoj je smanjena količina soli, a takva je ona koja nije procesuirana, može pomoći smanjivanju simptoma loše probave i napuhnutosti", kaže Mueller za portal Health Day.

"Mnoga stanja mogu izazvati napuhnutost - intolerancija na laktozu, celijakija, infekcije, prehrana", dodaje nutricionistkinja iz New Yorka, sa Sveučilišta Langone. 

08.07.2019. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh