« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 5 mjeseci
UPOZORENJE

Nemojte miješati lijekove i alkohol

Hrvatsko farmaceutsko društvo je apeliralo na građane da odgovorno uživaju u blagdanskim danima izbjegavajući potencijalno opasnu kombinaciju alkohola i lijekova

Lijekovi i alkohol ne idu zajedno
Lijekovi i alkohol ne idu zajedno (Arhiva)
Više o

lijekovi

,

alkohol

,

nuspojave

Alkohol može na više načina utjecati na djelovanje lijeka, stoga se sve koji uzimaju lijekove na recept, bezreceptne lijekove ili biljne pripravke poziva da se na vrijeme informiraju o mogućim neželjenim interakcijama, navodi se u priopćenju farmaceutskog društva.

Riječ je o nizu nepredviđenih rizika, a posljedice ovise o dobi, zdravstvenom stanju pojedinca, količini konzumiranog alkohola i lijekovima koji se uzimaju zbog akutnog ili kroničnog stanja.

Alkohol može promijeniti učinak lijeka, utjecati na koncentraciju lijeka u krvi, a neki lijekovi mogu usporiti metabolizam alkohola te tako uzrokovati njegov toksičan učinak.

Već i kod umjerenog unosa alkohola mogu jače biti izraženi neželjeni učinci lijekova koji mogu biti opasni, prouzročiti pogoršanje bolesti, pa čak i smrt, upozoravaju farmaceuti.

"Upozorenja o opasnostima ne treba nikako zanemarivati jer je opasnost stvarna! Miješanje može izazvati mučnine, glavobolje, nesvjestice, povraćanje, slabost, gubitak koordinacije, povećati rizik od unutarnjih krvarenja, srčanih poremetnji i otežanog disanja", navode u priopćenju.

To, napominju, vrijedi i za bezreceptne i biljne lijekove, za koje se teško može pretpostaviti da bi mogli tako reagirati s alkoholom.

26.12.2014. 13:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh