Metro-portal.hr

objavljeno 26.12.2014. 13:14:00
UPOZORENJE

Nemojte miješati lijekove i alkohol

Hrvatsko farmaceutsko društvo je apeliralo na građane da odgovorno uživaju u blagdanskim danima izbjegavajući potencijalno opasnu kombinaciju alkohola i lijekova

Lijekovi i alkohol ne idu zajedno
Lijekovi i alkohol ne idu zajedno (Arhiva)

Alkohol može na više načina utjecati na djelovanje lijeka, stoga se sve koji uzimaju lijekove na recept, bezreceptne lijekove ili biljne pripravke poziva da se na vrijeme informiraju o mogućim neželjenim interakcijama, navodi se u priopćenju farmaceutskog društva.

Riječ je o nizu nepredviđenih rizika, a posljedice ovise o dobi, zdravstvenom stanju pojedinca, količini konzumiranog alkohola i lijekovima koji se uzimaju zbog akutnog ili kroničnog stanja.

Alkohol može promijeniti učinak lijeka, utjecati na koncentraciju lijeka u krvi, a neki lijekovi mogu usporiti metabolizam alkohola te tako uzrokovati njegov toksičan učinak.

Već i kod umjerenog unosa alkohola mogu jače biti izraženi neželjeni učinci lijekova koji mogu biti opasni, prouzročiti pogoršanje bolesti, pa čak i smrt, upozoravaju farmaceuti.

"Upozorenja o opasnostima ne treba nikako zanemarivati jer je opasnost stvarna! Miješanje može izazvati mučnine, glavobolje, nesvjestice, povraćanje, slabost, gubitak koordinacije, povećati rizik od unutarnjih krvarenja, srčanih poremetnji i otežanog disanja", navode u priopćenju.

To, napominju, vrijedi i za bezreceptne i biljne lijekove, za koje se teško može pretpostaviti da bi mogli tako reagirati s alkoholom.

26.12.2014. 13:14:00
http://metro-portal.hr/nemojte-mijesati-lijekove-i-alkohol/89221/