« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
fakulteti:

Nema više ljetnih prijemnih ispita

Zbog uvođenja državne mature upisi na fakultete održavat će se samo u jednom, rujanskom roku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ranko Šuvar/CROPIX)
Više o

Pero Lučin

,

državna matura

,

upisi na fakultete

,

Vedran Mornar

Održavanje razredbenih ispita na fakultetima u vrućim ljetnim mjesecima postat će prošlost. Nakon 30 godina ovakve prakse studenti će se na fakultete upisivati u rujnu, što će biti i jedini upisni rok, piše Večernji list.

Najnoviji je to prijedlog Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, s kojim su u srijedu upoznati svi rektori Sveučilišta i do kojeg je došlo uvođenjem državne mature kao ulaznice za fakultete.

Tako bi po novome upisi trebali početi oko 1. rujna, a nova akademska godina do 10. rujna. Rezultat postignut na državnoj maturi te ocjene iz prethodnog srednjoškolskog obrazovanja bit će kriterij za upis na željene fakultete.

Svaki maturant će do 1. veljače sljedeće godine, paralelno s prijavama za državnu maturu, navesti do deset željenih studija. Na kojem imaju najviše šansi, kazat će im računalo.

- Baš zato što će svi studenti već u veljači prijaviti što žele studirati i što će do kraja kolovoza većina položiti državnu maturu, nema potrebe za više upisnih rokova, jedan u rujnu je dovoljan. Oni fakulteti koji i dalje imaju prijamne ispite i testove sposobnosti trebaju ih obaviti u travnju i svibnju - kaže Vedran Mornar, dekan FER-a.

I dok pojedini dekani nisu toliko uvjereni u uspjeh novog sustava, jer smatraju da moraju dobiti razdoblje za prilagodbu i rješavanje novih situacija, rektor Riječkog sveučilišta Pero Lučin ističe kako je novi kalendar najbolje rješenje za učenike.

- Prijedlog mi se čini razumnim, ali pod uvjetom da se polaganje mature ubrza, da i prvi i drugi krug bude dovršen do kraja srpnja, a ne do kraja kolovoza, kako je to sada predviđeno - smatra Lučin.

25.09.2009. 17:47:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh