« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
ustavne promjene

Pretvorbeni kriminal više neće moći u zastaru

Nakon lopovske pretvorbe i privatizacije tijekom devedesetih tek slijede nužne promjene Ustava po tom pitanju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Krajač/CROPIX)
Više o

Jadranka Kosor

,

ustavne promjene

,

pretvorbeni kriminal

Nakon današnje sjednice predsjedništva HDZ-a, predsjednica stranke Jadranka Kosor izjavila je da je HDZ dogovorio prijedlog ustavnih promjena. Prijedlog će predstaviti svojim koalicijskim partnerima, a ako ga oni prihvate o tome će već sljedećeg tjedna raspraviti vlada i kao ovlašteni predlagatelj izmjene ustava poslati u Sabor.

Jedan od glavnih prijedloga HDZ-a je da se u Ustav ugradi odredba o nezastarijevanju pretvorbenog kriminala.

Na pitanje očekuje li potporu SDP-a, budući da je ta stranka predlagala ukidanje zastare za privatizacijski kriminal, šefica HDZ-a kaže da se radi o prijedlogu njezine stranke te da se nada da će i drugi to prihvatiti.

Zakon po kojem takav kriminal ne može otići u zastaru svakako je dobrodošao, ali teško da će se njime išta učiniti po pitanju već počinjene štete i lopovske privatizacije Hrvatske tijekom devedesetih.

Promjene Ustava su vezane i za olakšavanje pristupa u EU, a u preambulu Ustava vratili bi se Slovenci i Bošnjaci. Osim toga, osigurat će se da izbor sudaca bude potpuno neovisan o parlamentu, te stalnost sudačke funkcije do 70. godine života.

Svakome će se osigurati i dostupno, obvezno i besplatno opće obrazovanje. Nejasno je, međutim, kako je svima dostupno i besplatno obrazovanje novost, jer i sadašnji Ustav RH navodi da je osnovno školovanje obvezatno i besplatno, te da je srednjoškolsko i visokoškolsko obrazovanje dostupno svakomu i pod jednakim uvjetima.

Osim toga, HDZ je dogovorio da koaliciji predloži brzu izmjenu zakona o pravima hrvatskih branitelja kako bi se napokon zaustavilo povećanje njihova broja. Za svaku pohvalu, ali pitanje je hoće li se riješiti problem već postojećih lažnih branitelja.

O slučaju Podravka na današnjoj sjednici nije bilo riječi, kao niti o potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu. Kosor kaže da u ovom trenutku nema razloga za raspravu o tom slučaju.

No, o slučaju Podravka danas je raspravljala Koprivničko-križevačka Županijska skupština koja je jednoglasno prihvatila zaključak o nultoj stopi tolerancije prema mogućim nezakonitim radnjama u Podravci i svakom obliku gospodarskog kriminala u vezi s tom tvrtkom.

Oni koji su svojim postupcima urušili poslovni ugled Podravke pozvani su da preispitaju vlastitu odgovornost kad je riječ o šteti učinjenoj toj poznatoj hrvatskoj prehrambenoj tvrtki, zaključeno je na Skupštini.

25.09.2009. 19:01:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh