« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
I DALJE SE ŠIRI

Nema rješenja za naftnu mrlju u Meksičkom zaljevu

Iz bušotine se od 20. travnja dnevno u Meksički zaljev izlijeva gotovo 800.000 litara sirove nafte

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Meksički zaljev

,

naftna mrlja

,

naftna bušotina

,

proračun za 2011.

,

HIP 13044

U British Petroleumu (BP) u ponedjeljak razmišljaju o novome potezu, nakon što njihovo kratkoročno rješenje problema, koje je smatrano najboljim za zaustavljanje curenja nafte iz bušotine u Meksičkom zaljevu, tijekom vikenda nije dalo očekivani rezultat.

Naime, betonsko "zvono" stavljeno na naftnu bušotinu iz koje curi nafta, moralo se u subotu dignuti zbog formiranja kristala sličnih ledu, pa stručnjaci strahuju od daljnjeg curenja nafte i još veće ekološke i ekonomske katastrofe.

Posljedice curenja nafte, koje se do sada nije uspjelo spriječiti niti staviti pod kontrolu, moglo bi se pretvoriti u jednu od najvećih ekoloških katastrofa u američkoj povijesti. Stručnjaci očekuju da se naftna mrlja nastavi širiti prema zapadu, dalje od popularnih floridskih plaža, no prema ništa manje važnim plovnim putevima prema obali Louisiane, zapadno od ušća Mississippija, gdje se među ostalim nalaze i područja sa snažnom marikulturom.

Iz bušotine se od 20. travnja dnevno u Meksički zaljev izlijeva gotovo 800.000 litara sirove nafte. Danak ovoj ekološkoj katastrofi prvi su dali turizam i ribarenje u regiji.(hina/metro-portal)

10.05.2010. 11:37:50
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    EMIN
    10.05.2010. 12:01
    Kao sto vidimo USA ne da je glavna za uzrok prirodne katastrofe nego i neodgovornosti za istu..
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh