« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Ahmadinedžad

"Nema pregovora o iranskom pravu na nuklearnu energiju"

Izjavio je to danas iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, kako ga prenosi studentska novinska agencija ISNA

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Iran

,

Mahmud Ahmadinedžad

,

nuklaerna energija

"Iransko pravo ne nuklearnu energiju nije nešto o čemu se može pregovarati. Naše nuklearne aktivnosti i suradnja poštuju pravila Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Iran je spreman za konstruktivnu i iskrenu suradnju sa Zapadom na polju nuklearne energije", rekao je Ahmadinedžad, upozorivši da konfrontacija s Iranom zemlju samo čini jačom i razvijenijom.

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u nedjelju da Iranu istječe vrijeme za postizanje nuklearnog sporazuma.

Sjedinjene Države dale su Iranu vremena da odluči hoće li prihvatiti dogovor pod okriljem UN-a koji je trebao ukloniti sumnje da program služi proizvodnji nuklearnog oružja.

Obama je u nedjelju, u izjavi nakon sastanka s Medvedevim na marginama azijsko-pacifičkog summita u Singapuru, rekao da mu ponestaje strpljenja. "Nažalost, barem zasad, čini se da Iran nije odgovorio pozitivno na ono što svi smatraju kreativnim i konstruktivnim pristupom". "Vrijeme nam istječe", dodao je.

Nacrt sporazuma ponuđenog Iranu poziva Iran da 75 posto svog nisko obogaćenog uranija pošalje u Rusiju i Francusku koje će ga obogatiti do razine potrebe za korištenje u iranskom reaktoru za medicinska istraživanja. Teheran još nije odgovorio na ponudu. (hina/metro-portal)

16.11.2009. 10:05:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh